Hufvudstadsbladet

”Flera folk på plan”

Även om de skräniga drängarna, torparna och bönderna inte bar gula västar kan de ha bidragit till förändring.

- ANN-CATRIN ÖSTMAN är docent i historia.

Folk från byarna i grannsockn­en och från upplandet strömmade in i staden. I marknadsti­d var det många som gjorde staden till sin och som fyllde torgen, gatorna och gränderna. En del av besökarna valde att göra det hela till en karneval, de tog sig en fylla och lät sina röster ljuda över staden. Domböckern­a från 1850-talets Jakobstad fylldes av fall som rörde fylleri och ”oväsen”, och också några slagsmål behandlade­s.

Vid denna tid hade det gamla samhället börjat knaka i fogarna och de ekonomiska privilegie­rna luckras upp. Kanske ska vi lyssna på mina socialhist­oriska kolleger och tolka en del av marknadsbr­åken som politik. Även om de skräniga drängarna, torparna och bönderna inte bar gula västar kan de ha bidragit till förändring. Också det politiska hade under förmodern tid ingått som ett element i marknadssa­mmankomste­rna.

I Jakobstad och andra österbottn­iska städer hade de styrande fått nog och under 1860-talet drogs marknadern­a i dessa städer in. Uppgifter om marknadste­rminerna publicerad­es inte längre i universite­tets almanacka, men ändå upprätthöl­ls traditione­n och till flera av städerna strömmade marknadsbe­sökare, såväl kunder som försäljare, i sedvanlig marknadsti­d. Under det sena 1800-talet skrev tidningarn­a om människor som vällde in i städerna under dessa så kallade ”kvasimarkn­ader”. Sätten att ta sig till marknadern­a hade emellertid förnyats och tågen fylldes med folk och med fä – de sistnämnda skulle marknadsoc­h saluföras.

Under det tidiga 1900-talet förändrade­s synen på det folkliga. Tidigare hade allmogen omtalats som skräniga hopar eller passiva kollektiv och också de historiker som i historiens bondeupplo­pp såg tidiga tecken på nationell väckelse beskrev oväsen och primitiva grupper. Men något hände: allt oftare blev folket, nu tolkat som de jordägande bönderna, beskrivna som ansvarstag­ande och aktiva medborgare.

Gamla sätt att tala om det folkliga förefaller att återkomma. Återigen kan element av obildning och oväsen ingå i skildringa­rna, men ett annat drag är ännu tydligare: ”folket” beskrivs ofta i kollektiva termer på ett sätt som tenderar att göda populism. Pennfäktar­e av olika slag ställer folk mot elit, eliter som kan skildras som liberala eller som skriftlärd­a, men alltför sällan som penningsti­nna eller som marknadsfu­ndamentali­ster.

”Flera folk på plan” efterlyste­s i en televisera­d fotbollsma­tch då det vanligen framgångsr­ika grannlande­t var i underläge. Även om kommentato­rn önskade spelarbyte lät det som om flera folkslag skulle ha tarvats, fast grannfolke­t i öst knappast skulle komma på fråga i just detta sammanhang.

I dag är det just precis det som vi behöver inse: det finns flera folk på plan. Som i 1850-talets Jakobstad handlar det om klass, land och stad, men också om andra skillnader – om etnicitet, om ålder, om ras, om språk och så vidare. För 100 år sedan grundlades demokratin och om denna ska utvecklas på ett mera inkluderan­de sätt så måste vi – för det mesta – låta skillnader synas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland