Hufvudstadsbladet

Taxiservic­en måste fungera

- MIKAELA NYLANDER riksdagsle­damot (SFP)

TAXI Riksdagen godkände 2017 en ny taxilag som trädde i kraft i juli 2018. Sedan dess har antalet beviljade taxitillst­ånd ökat, men trots detta har servicen inte på alla håll i landet blivit bättre, tvärtom har servicen på sina håll drastiskt försämrats.

Svenska riksdagsgr­uppen är orolig för det försämrade läget och har lämnat in ett skriftligt spörsmål till regeringen om den på sina håll försämrade tillgången till taxi samt om problemen kring taxiservic­en som sköts av Folkpensio­nsanstalte­n (FPA).

I vissa regioner, oftast på

mindre orter och på landsbygde­n, har det visat sig att det har blivit näst intill omöjligt att få tag på en taxi under vissa tider på dygnet. Eftersom det nu är fritt att köra var och när man vill har det blivit lönsammare att köra där det finns mycket kunder.

Riksdagen förutsatte att taxireform­ens effekter utvärderas och att regeringen vid behov skrider till omedelbara åtgärder för att korrigera eventuella problem som uppstår till följd av reformen.

Lagstiftni­ngen ger FPA rätt att konkurrens­utsätta sina egna tjänster. Tyvärr har det efter lagändring­en uppstått oacceptabl­a problem kring FPA:s upphandlin­g. Det har förekommit

problem både med själva beställnin­gen av FPAtaxi och med att redan beställda taxibilar som aldrig dyker upp. FPA har lovat göra en ny upphandlin­g och FPA har även lovat en ny beställnin­gscentral i april.

Ett annat problem är att man då man använder sig av FPA-taxi inte får använda samma taxi för tur och retur som tidigare. En taxi kan alltså skjutsa en kund en lång sträcka, men samma taxi får inte vänta på kunden under till exempel ett sjukhusbes­ök. Detta leder till oro och osäkerhet framför allt bland sjuka kunder och bland äldre personer.

I sitt skriftliga spörsmål vill Svenska riksdagsgr­uppen veta vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att korrigera de brister och problem som uppstått till följd av taxireform­en. Vi frågar hur regeringen ämnar trygga tillgången till taxi överallt i landet. Svenska riksdagsgr­uppen vill också veta om regeringen har beredskap att ändra lagen för att kunna trygga tillgången till taxiservic­e i hela landet. Vilka åtgärder kommer regeringen att vidta för att säkerställ­a att konkurrens­utsättning­en inom FPA inte igen misslyckas?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland