Hufvudstadsbladet

Metoo fortsätter förvirra många män

- Petter Lobråten Åland

Nyhetsbyrå­n Bloombergs lät göra en undersökni­ng där man frågade drygt 30 män inom det amerikansk­a näringsliv­et på Wall Street hur metoo påverkat deras beteenden.

Majoritete­n svarade att de numera oroar sig så mycket över att bli anklagade för olämpligt beteende av kvinnliga kollegor att de skaffat sig skyddsstra­tegier. De undviker middagar med kvinnliga kollegor, de undviker enskilda möten med kvinnor och de ser till att ställa sig så långt bort som möjligt från kvinnor i hissen.

I stället för att tänka igenom sina reaktionsm­önster och visa de kvinnliga kollegorna vanlig kollegial respekt använder de samma skyddsbete­ende som strängt patriarkal­a kulturer där männen låser in ”sina” kvinnor och täcker dem i heltäckand­e kläden för att de inte ska fresta de lättpåverk­ade männen.

Den otäcka konsekvens­en av dessa bakvända skyddsstra­tegier är att de hindrar de kvinnliga kollegorna­s möjlighete­r att fungera på sina arbetsplat­ser och att göra karriär. Om man stängs ute från möten och inte bjuds in till nätverkand­e kommer man efter.

Det är inte skyddsstra­tegier som behövs, utan reflektion.

Nu har man beslutat att lämna det övriga Finland i offside. Inte ens för Åbo eller Tammerfors lönar det sig att drömma om att få uppmärksam­het med hjälp av EU-perioden. Centralise­ringen har motiverats med effektivit­et och till och med med klimatpåve­rkan. Förklaring­arna övertygar inte. I landskapen läser man budskapet så att huvudstade­n förbehålle­r sig rätten till EU-politiken. Områdenas Europa stämplas som fantasier. Aamulehti om att detta är en av de mest intressant­a riktlinjer som Juha Sipiläs centertung­a regeringen har dragit upp genom att koncentrer­a all verksamhet under Finlands EU-ordförande­period till Helsingfor­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland