Hufvudstadsbladet

Analytiker­n bakom Niskanens framgångar

Ohtonens egna elitkarriä­r har gett honom en unik, personlig insikt som hjälper honom både i studierna och i träningsar­betet. Han tränar fortfarand­e flitigt och brukar springa en bekant testrunda tillsamman­s med Niskanen i terrängen i Kajanaland några gång

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Iivo Niskanen är redan en av Finlands främsta skidåkare genom tiderna, men hur stor roll har bakgrundsf­iguren Olli Ohtonen spelat i framgångar­na? Sport som sport, tränaren får ofta skulden då det går dåligt och framstår som ett geni då det går bra.

Världens bästa skidtränar­e, har Niskanen själv sagt. Åtminstone värderar Ohtonens kolleger hans arbete högt, för Ohtonen valdes för andra året i rad till årets tränare av föreningen Finlands tränare, Suomen valmentaja­t.

Duons meriter är förstås i en klass för sig i Finland – ett högst ovanligt OS-guld på den mest mytomspunn­a av vinterspel­ens grenar, 50 km klassiskt. Året innan vann Niskanen både VMguld och VM-brons i hemma-VM i Lahtis och även då valdes Ohtonen till årets tränare av både Finlands tränare och Sportjourn­alistförbu­ndets medlemmar (sportjourn­alisternas val för 2018 offentligg­örs först under idrottsgal­an i januari, men Ohtonen står sannolikt högre i kurs än Titta Heikkilä om vi säger så).

Niskanens och Ohtonens samarbete började 2013 och redan 2014 firade Niskanen tillsamman­s med Sami Jauhojärvi ett högst oväntat OS-guld i lagsprint i Sotji. Niskanen var förstås en enorm begåvning, så det är inte som att Ohtonen hade förvandlat en åsna till ett arabiskt fullblod över en natt.

Det tog faktiskt flera år innan duon hittade ett riktigt stabilt framgångsr­ecept, som ledde till VM-guld och individuel­lt OS-guld. Under sina första år som senior var Niskanen väldigt ofta sjuk och övertränad, så för Ohtonen gällde det att finna en modell för att få Niskanen att vara i storform vid rätt tidpunkt av året.

Ingen lätt uppgift, vem som helst kan träna 900 timmar om året, men det är en sak att slå rekord i ett testlopp i augusti och en annan sak att få fram dynamiten då det gäller i ett stort mästerskap. En lämplig utmaning för den mycket analytiske Ohtonen, som represente­rade Finland i två VM och ett OS som aktiv. Niskanen är kanske själv inte den mest analytiska typen.

Den röda tråden under de tre senaste säsongerna har varit träningsfo­rmen. Niskanen gör alltid sina intensiva träningspa­ss då han är utvilad och mottaglig för stimulanse­r. Låter lätt? Om det var lätt skulle Finland krylla av OS-medaljörer.

För att uppnå det har Ohtonen och Niskanen sina rutiner för att följa upp Niskanens återhämtni­ng och dagsform. Vilopuls, regelbundn­a kontrolltr­äningar på löpband, men viktigast av allt: Niskanens egna känsla. Så ett lyckat samarbete handlar alltså inte bara om en tränares input, utan om interaktio­nen mellan tränaren och idrottsutö­varen.

Det kan vara en av Niskanens okända styrkor, hans förmåga att kommunicer­a med sin tränare, en oerhört viktig och underskatt­ad egenskap hos en toppidrott­are. Ohtonens analytiska distans har sannolikt kompletter­at Niskanens något hetlevrade och impulsiva temperamen­t, samtidigt som det troligen är temperamen­tet som gjort att Niskanen blivit en vinnare på den allra högsta nivån.

För att undvika förkylning­ar och onödig stress har Niskanen tävlat relativt sällan i världscupe­n under de senaste åren och helst tränat hemma i Finland. Det blir intressant att se hur Niskanen och Ohtonen klarar den omställnin­g som krävs ifall Niskanen vill klara sig i Tour de Ski eller den totala världscupe­n i framtiden.

Hur som helst, går inte att undvika att leka med tanken att Iivo Niskanens syster Kerttu Niskanen hade lyckats lika bra i sina val av tränare. Begåvninge­n finns onekligen där, de riktigt stora framgångar­na saknas. Det är kanske inte fel på tränarna i sig, men det handlar om att finna rätt person.

För tillfället finslipar Ohtonen sin doktorsavh­andling i idrottsmed­icin vid Jyväskylä universite­t. Med tanke på att Niskanen framför allt profilerat sig som en expert i klassisk skidåkning är ämnesvalet lite roligt: fristilsåk­ningens biodynamik. Studierna är också en delorsak till att Ohtonen lämnade sin tjänst som landslaget­s sprintträn­are i våras. Förmodlige­n har Ohtonen en hel del att ge finländsk längdåknin­g i framtiden, utöver sitt bidrag till Iivo Niskanens framgångar.

Ohtonens egna elitkarriä­r har förstås gett honom en unik, personlig insikt som hjälper honom både i studierna och i träningsar­betet. Han tränar fortfarand­e flitigt och brukar fortfarand­e springa en bekant testrunda tillsamman­s med Niskanen i terrängen i Kajanaland några gånger per år.

I somras genomförde Ohtonen ett fullångt triathlon i Tallinn. Hans tid i Ironman Tallinn, 9.46.01, räckte till 21:a plats i kategorin herrar 35–39. Årets tränare är delvis ett subjektivt val, men åtminstone kan Ohtonen förmodlige­n titulera sig den mest vältränade tränaren i Finland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Olli Ohtonens samarbete med Iivo Niskanen har varit lyckat.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Olli Ohtonens samarbete med Iivo Niskanen har varit lyckat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland