Hufvudstadsbladet

Backhoppar­na har fått ett efterlängt­at lyft från Aalto

Finlands backhoppar­e – och framför allt Antti Aalto – har fått luft under vingarna. 23-åringen har slagit läger bland de femton främsta i världen. – Intresset för oss har växt enormt mycket, säger förbundska­ptenen Lauri Hakola.

- Vilka är orsakerna till lyftet? SPT/MATS AHLNäS

Finländsk backhoppni­ng har nuddat vid botten under 2010-talet. Klena resultat, dålig återväxt och obefintlig­a resurser har präglat sporten i flera år.

Backhoppni­ng har försvunnit från det finländska medvetande­t, men den här världscups­äsongen har åtminstone framkallat orsak att vädra lite morgonluft. Antti Aalto har bosatt sig bland de femton främsta – placeringa­r som Finland har suktat efter.

Förbundska­ptenen Lauri Hakola säger att Aalto, som har varit bland de tio bästa tre gånger, har lyckats förvåna honom.

– Jag är positivt överraskad att han har det i sig. Vi trodde att han skulle etablera sig på världscupp­oäng, men han har visat jämnhet på en högre nivå.

– Det finns ingen enskild orsak. Antti har tränat väldigt bra i flera år och nu fick han till en lyckad träningssä­song. Han har filat på de tekniska bitarna och den vägen höjt sin nivå.

Har fått ett exempel att följa

I Aalto har landslaget fått en ledstjärna. Det betyder oerhört mycket, konstatera­r Hakola.

– Det ger tro hos oss alla i sporten. Andra kan se att det är möjligt att ta sig till den nivån från Finland. Om man gör ett långsiktig­t arbete

och lär sig att fixa sakerna som inte fungerar kan man ta sig långt.

Känns det som att finländsk backhoppni­ng har medvind för tillfället? – Det är inte så positivt i den här sporten, säger Hakola och skrattar.

– Men absolut, det är kul att en kille har höjt sin nivå. Det ger andra ett exempel att följa. Om man ser på vår verksamhet ur en bredare synvinkel finns det element för att det ska bli bättre, men vi är i början av vår process.

Hakola tog över som förbundska­pten efter förra säsongen. Redan nu har han och hans adepter lyckats höja intresset för en sport som historiskt ligger många finländare varmt om hjärtat.

– Intresset har växt enormt mycket – framför allt runt Antti. Det påverkar inte vår verksamhet, men det är bara skönt att den här sporten får positiva nyheter som omväxling.

Har tre nationspla­tser nu

I går åkte landslaget till Oberstdorf för en av säsongens höjdpunkte­r. Den tysk-österrikis­ka backveckan har anor från 1950-talet och många finländare har tagit hem totalseger­n.

Den här gången finns inga sådana förväntnin­gar. Det har gått fem år sedan den senaste blåvita pallplatse­n i backveckan.

– Om vi lyckas hålla ihop grunderna i vår hoppning, finns bästa förutsättn­ingarna för att nå bra resultat, säger Hakola.

– Samma saker gäller för Antti. Vi har sett vad han kan och håller han sin nivå beror hans resultat på andra. Det är en intensiv vecka och det gäller att spara energi.

Tack vare Aaltos fina säsongssta­rt har Finland fått en till nationspla­ts. Därmed åker även Jarkko Määttä och Eetu Nousiainen till Mellaneuro­pa.

– Killarna får värdefulla tävlingar i ryggsäcken, säger Hakola.

Polacken Kamil Stoch försvarar totalseger­n. I fjol vann han samtliga deltävling­ar som andra hoppare genom tiderna.

Antti har tränat väldigt bra i flera år och nu fick han till en lyckad träningssä­song. Han har filat på de tekniska bitarna och den vägen höjt sin nivå. Lauri Hakola förbundska­pten

 ?? FOTO: leHTIKuvA/AFP/FABrIce cOFFrInI ?? Antti Aaltos bästa resultat i vinterns världscup är sjätteplat­sen som han tog i Nizjni Tagil i början av december.
FOTO: leHTIKuvA/AFP/FABrIce cOFFrInI Antti Aaltos bästa resultat i vinterns världscup är sjätteplat­sen som han tog i Nizjni Tagil i början av december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland