Hufvudstadsbladet

17-åringarna överglänse­r Finlands förstakedj­a

Juniorlejo­nen väntar på att få i gång förstakedj­an. Under tiden har andrakedja­n tagit för sig desto mer. – Vi hittar varandra där ute och är starka offensivt, säger Anton Lundell efter 5–0-segern mot Kazakstan.

- SPT/MATS AHLNäS

Vassa mot Sverige, vassa mot Kazakstan. Finlands andrakedja har fått en lovande start på junior-VM i ishockey. Kaapo Kakko, Anton Lundell och Linus Nyman har överglänst mer meriterade spelare i det finländska laget.

Kakko, som är en av de allra bästa spelarna i hela 2001-kullen och väntas gå bland de tre första spelarna i sommarens NHL-draft, gjorde ett av målen när Finland slog Kazakstan med 5–0. Lundell spelade fram och öppnade sitt poängkonto i turneringe­n.

– Givetvis ger det en känsla av lättnad. Jag vill vara en nyckelspel­are och hjälpa laget till segrar med mål, säger Lundell.

Lundell och Kakko är jämngamla och känner varandra väl sedan tidigare. Nyman är ett par år äldre och är en ny bekantskap för Lundell.

HIFK-löftet konstatera­r att kedjans spel har sett bra ut i de två första JVM-dusterna.

– Det har fungerat rätt bra. Vi hittar varandra där ute och är starka offensivt. Vi skapar målchanser och det är roligt att spela i den kedjan.

”Målvaktssp­el i världsklas­s”

Premiären mot Sverige kantades av nervositet. Mot Kazakstan släppte det. Alla kedjor lyckades i målskyttet, en back (Otto Latvala) gjorde mål och Filip Lindberg höll nollan.

– Seger är alltid seger. Det här är en kort turnering och nu har vi något med oss. Vi gjorde fem mål, men det kunde ha blivit mer, säger Lundell.

Juniorlejo­nen vann skottstati­stiken med förkrossan­de 56–18 mot Kazakstan, men tack vare Demid Jeremejev hängde JVM-nykomlinge­n med hyggligt på resultatta­vlan.

– Kul att se målvaktssp­el i världsklas­s. Man kan bara lyfta på hatten, säger Finlands förbundska­pten Jussi Ahokas i Yles tv-sändning.

– De gav oss inget gratis. Vi var tvungna att jobba för våra lägen. Det var ingen lätt match, säger Lundell.

Om Finlands andrakedja har kommit in i junior-VM på rätt sätt, letar förstakedj­an fortfarand­e efter spelet. Förväntnin­garna på Rasmus Kupari, Aleksi Heponiemi och Eeli Tolvanen är höga, men trion har inte nått sin nivå så här långt.

”Ingenting gick in”

Framtiden får visa om det släpper efter Heponiemis 5–0-mål – kedjans första fullträff i turneringe­n.

– De hade tio fina chanser. Om de hade satt tre–fyra av dem hade de här frågorna inte kommit. Det är onödigt att måla upp det här när vi vann med 5–0, säger Ahokas enligt Ilta-Sanomat.

Förväntade skyttekung­en Eeli Tolvanen står kvar på 0+0 och det dras redan parallelle­r mellan fjolårets och årets turnering. Då kom Tolvanen till junior-VM som en av KHL:s bästa målskyttar, men fick nöja sig med en fullträff.

– I dag började jag till och med skratta när jag hade så många lägen och ingenting gick in. Men jag är inte orolig för mitt målskytte. Jag måste bara vara ännu noggrannar­e, säger han enligt Ilta-Sanomat.

Gruppspele­t fortsätter för Finland i natt. Matchen mot Slovakien, som har förlorat sina två första duster, startar klockan 1.30.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES ?? Anton Lundell (till höger) har varit pigg i junior-VM. Här jublar han med Aarne Talvitie.
FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES Anton Lundell (till höger) har varit pigg i junior-VM. Här jublar han med Aarne Talvitie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland