Hufvudstadsbladet

Mera form än funktion i Peugeot 508

Det är inte tu tal om det – Peugeot har i nya 508 på många sätt en vinnarbil som är exemplaris­kt tyst, fin att köra och som känns välbyggd. Men också paradiset har sina skuggsidor: i jakten på formen har funktionen delvis glömts bort så att bilen kan känn

- BO INGVES bo@teravision­s.fi

Att skriva om två olika bilar på samma gång är en svår kombinatio­n, men jag gör ett försök eftersom HBL provkört både halvkombiv­ersionen av nya Peugeot 508 i Gumbostran­d och kombiversi­onen 508 SW vid en Lissabonst­rand. Bilen är just nu också aktuell som en av de sju återståend­e finalister­na i tävlingen Årets bil i Europa.

Tillverkar­en poängterar hur man lyckats göra bilen nästan lika låg som en sportbil och fått ned luftmotstå­ndskoeffic­ienten till endast 0,24 (jämfört med till exempel 0,29 för nya Škoda Scala). Tyvärr innebär det samtidigt att man stiger ner i stället för in i bilen och att en lite längre person slår huvudet i taket i sedanens baksäte.

Framme är det bättre takhöjd, men insteget hindras av det låga och sluttande taket. Även baktill är dörröppnin­gen trång, men kombin erbjuder lite bättre dörrhöjd. Alla provkörda bilar hade panoramata­k som ytterligar­e minskar takhöjden inuti.

Skön att köra

Kombin känns överlag förnuftiga­re med sin större rymd baktill och sitt mera lättlastad­e bagageutry­mme där golvet är i linje med luckans öppning. Sedanen har en lasttröske­l under den i och för sig stora bakluckan. Kombins bagageutry­mme är 530 liter mot 487 i halvkombin.

Peugeots så kallade I-cockpit är en sak som delar åsikterna kraftigt. Det är märkets sätt att profilera sig med en högt placerad digital mätartavla och en liten ratt som man ska se över i stället för igenom. Min kroppsbygg­nad passar åtminstone inte för den taktiken eftersom det gällde att ha ratten nästan i famnen för att se mätarna.

Om man bortser från de här detaljerna som inte stör alla människor är det en förträffli­g bil, en njutning att köra i både regn och solsken. Under presentati­onen i Finland med start i Gumbostran­d i Sibbo var det ett riktigt hundväder, och det var det också under den första provkörnin­gsdagen i Portugal. Sedan kom solen och bilen kunde tas ut på lite snabbare körning.

Styrningen är lätt men inte helt okänslig, fjädringen stadig utan att vara obekväm. På motorväg håller bilen körriktnin­gen bra, och eftersom sedanen var behagligt tyst på Borgå motorvägs mest högljudda partier tror jag att också kombin är i samma klass.

Stolarna kändes stadiga och gav tillräckli­gt sidostöd också på krokiga bergsvägar, så det här är en lämplig långfärdsb­il för varierande vägar. Bilen är 4,75 meter lång men ändå så smidig att de smala och krokiga gatorna i portugisis­ka bergsbyar inte blev en pärs. Den aktiva filassista­nsen och den adaptiva farthållar­en fungerade utan anmärkning.

Välutrusta­d

Det mesta av bilens funktioner styrs via pekskärmen som har en underlätta­nde rad med tryckknapp­ar som genvägar till menyerna. Tyvärr är de sju knapparna placerade så att det är svårt att se och känna vilken av dem man har fingret på. Med knappen Drivemode kan man välja några olika körlägen, där Sport stramar upp bilen. Den åttastegad­e automatlåd­an växlar snabbt och mjukt både uppåt och nedåt.

Bilen är som de flesta bilar i dag välutrusta­d redan i standardut­förande. Redan på grundnivån Active, om nu någon köper den, har bilen farthållar­e, regnsensor och aktiv filhållnin­gsassistan­s. I Allure tillkommer utvidgad igenkännin­g av trafikmärk­en, LED-strålkasta­re, adaptiv farthållar­e och större pekskärm samt navigation. I GT-Line och toppmodell­en GT är listan ännu längre. Alla dieselmode­ller har bränsledri­ven värmare.

En specialfun­ktion är mörkerseen­de som erbjuds som tillval. Det är alltså en infraröd kamera som på mätartavla­n tydligt visar människor och djur som rör sig i mörker eller nedsatt sikt.

Om systemet en enda gång förhindrar en älgkollisi­on kan det vara värt

priset på ungefär 1 800 euro.

 ?? FOTO: BO INGVES ?? Peugeot 508 SW. Med en så här låg bil ska man inte bege sig alltför långt ut i vattenbryn­et.
FOTO: BO INGVES Peugeot 508 SW. Med en så här låg bil ska man inte bege sig alltför långt ut i vattenbryn­et.
 ?? FOTO: PEUGEOT
508 OCH 508 SW ?? Åsikterna är delade kring hur praktiskt Peugeots iCockpit-koncept är, men själva designen är inte så dålig om man tycker om små rattar.
FOTO: PEUGEOT 508 OCH 508 SW Åsikterna är delade kring hur praktiskt Peugeots iCockpit-koncept är, men själva designen är inte så dålig om man tycker om små rattar.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? Peugeot 508 Sedan i Sibbo. Sedanversi­onen har en lasttröske­l under den i och för sig stora bakluckan.
FOTO: BO INGVES Peugeot 508 Sedan i Sibbo. Sedanversi­onen har en lasttröske­l under den i och för sig stora bakluckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland