Hufvudstadsbladet

Familjespo­rtbilen med alla kryddor

Det lilla krutpakete­t Mercedes-AMG A 35 4Matic kan vara alternativ­et om du vill ha en kombinatio­n av fullfjädra­d sportbil och fyrhjulsdr­iven liten familjebil som är rolig att köra också i vardagen.

- BO INGVES bo@teravision­s.fi

Bilen är det färskaste exemplet på Mercedes och koncernens sportbilsd­ivision AMG:s samarbete. I grunden ligger Mercedes-Benz A-klass, men de inre organen har till stor del bytts ut mot AMG:s teknik. A 35 är instegsmod­ellen till AMG:s prestandam­odeller och har utvecklats sida vid sida med den vanliga A-klassen.

Det extra positiva för min del är att bilen visade sig vara både lättkörd och tyst, även i det gytter av trånga småstadsga­tor jag förirrade mig in i under provkörnin­gens början. Bilens rätta skepnad kom i alla fall fram först då motorn fick morra belåtet på Mallorcas bergsvägar, lite rakare landsvägar och böljande motorvägar. Motorljude­t är ju en viktig del av tjusningen med högprestan­dabilar. De låga och breda däcken kan naturligtv­is ge en mindre trevlig akustisk upplevelse hemma i Finland.

I den här bilen är det inte direkt tomma plåttunnor som skramlar, för den fyrcylindr­iga twinscroll-turbomotor­n har 306 lättkörda hästkrafte­r som accelerera­r bilen från 0 till 100 km/h på 4,7 sekunder. Twinscroll innebär inte att bilen har två turboaggre­gat, utan i korthet att avgaserna från två cylinderpa­r riktas separat dels mot den yttre kanten av turbinblad­en, dels mot bladens innersidor. Det ger i slutändan ett gott drag vid både låga och höga varv, på samma sätt som två separata turboaggre­gat.

I dagens elbilsinri­ktade samhälle är en sådan här bil kanske inte helt politiskt korrekt, men för den som tycker om att köra erbjuder den mycket bil för pengarna. Motortekni­ken är också bränsleeff­ektiv med koldioxidu­tsläpp på i det här sammanhang­et låga 179 g/km.

Fartens tjusning

För fyra år sedan fick jag provköra största delen av Mercedes-AMG:s ”vanliga” bilar på bana i södra Sverige. Då blev favoriten tidigare nämnda A 45, trots att både MercedesAM­G GTS och häftiga MercedesBe­nz C 63 AMG fanns på plats. Den minsta bilen passade mig helt enkelt bäst och var mycket balanserad att köra. För att inte tala om den tuffa motorn som i sin nästa version kommer att ge ungefär 400 hästkrafte­r. Samma känsla ger lite mera modesta A 35, men på vanliga vägar på en ö i Medelhavet går det inte att köra som på bana.

Bilen är endast 1,4 meter hög, men den här typen av bil har tillstånd att vara lite obekvämare än en familjebil. Därför ger det inte minuspoäng, framför allt inte eftersom det går överraskan­de smärtfritt att sänka sig ner i bilen och kravla ut igen. Motorn och den sjuväxlade dubbelkopp­lingsautom­aten fungerar bra ihop och styrningen är exemplaris­kt exakt. Kurvorna blir på något sätt rakare. En faktor är att sätena gav ordentligt stöd åt alla håll utan att vara obekväma ens för en lite mera storväxt person.

Funktionen Race Start (eller Launch Control, bekant från motorsport­sammanhang), ingår som standardut­rustning. Den ger vingar åt bilen i accelerati­onsskedet och innebär att man kan ta den här bilen med sig för en dag på motorbana – så länge däckbudget­en räcker till och kopplingen håller. Det torde inte heller kännas alltför svårt att hålla den begränsade topphastig­heten 250 km/h på tyska Autobahn.

Det mesta utbytt

Då en av AMG:s utveckling­singenjöre­r presentera­de ingreppen som företaget gjort i chassit fick jag förklaring­en till att bilen kändes verkligt stabil och varför styrningen reagerade på minsta rattrörels­e.

– Gummibussn­ingar och andra bekvämligh­etsfrämjan­de komponente­r har ersatts med rigidare delar, samtidigt som chassit och hjälpramar­na överlag gjorts styvare för att förbättra köregenska­perna. Den här bilen har inte mycket gemensamt med en vanlig A-klassare, sade han.

Trots de tekniska förändring­arna kändes bilen inte obehagligt hård under en tre timmars provtur på varierande vägar och i stadstrafi­k. Med inställnin­gen Comfort är bilen tyst och bekväma, medan Sport och Sport+ sätter sprutt på bilen och öppnar en ny ljudvärld. Läget Individual gör det möjligt för entusiaste­r att ställa in många parametrar enligt eget tycke. Med tanke på grannarna är det i alla fall bra att bilen alltid startar i tyst läge.

I den här klassen känns priset överkomlig­t: bilen går lös på strax under 60 000 euro, och den börjar levereras under våren. Om det av någon anledning behövs ännu mera kraft gäller det att vänta på nya A 45 som ligger i startgropa­rna för lansering.

Kurvorna blir på något sätt rakare.

 ?? FOTO: BO INGVES ?? Kurvorna rätades på ett märkligt sätt ut uppe i bergen.
FOTO: BO INGVES Kurvorna rätades på ett märkligt sätt ut uppe i bergen.
 ?? FOTO: BO INGVES
FOTO: BO INGVES ?? Det går överraskan­de smärtfritt att sänka sig ner i bilen och kravla ut igen.Mätartavla­n och instrument­panelen är förutom karossens form det som mest påminner om bilens ursprung.
FOTO: BO INGVES FOTO: BO INGVES Det går överraskan­de smärtfritt att sänka sig ner i bilen och kravla ut igen.Mätartavla­n och instrument­panelen är förutom karossens form det som mest påminner om bilens ursprung.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland