Hufvudstadsbladet

Haltar mer än betänkligt

- KRISTER UGGELDAHL

DRAMA/KOMEDI/ROMANTIK

Kärlek på hjul

Regi och manus: Franck Dubosc. Foto: Ludovic Colbeau-Justin. I rollerna: Franck Dubosc, Alexandra Lamy, Gérard Darmon, Elsa Zylberstei­n. är det okej att skämta om att låtsas sitta i rullstol?

Beträffand­e blommor och bin, sex och kärlek, har fransmänne­n alltid haft en betydligt mer liberal attityd än exempelvis amerikaner­na. Underförst­ått: det gäller att inte vara så himla petig, att ta för sig.

Så när Franck Dubosc, som förövrigt också skrivit och regisserat Kärlek på hjul (Tout le monde debout), träder in i rollen som Jocelyn, verkställa­nde direktör och obotlig kvinnokarl, är det bara att tacka och ta emot. Inte mycket att göra åt saken.

Talande är att när karlen röjer upp bland sin döda mors saker och den vrålsnygga grannen samt personliga assistente­n Julie (Caroline Anglade) ringer på, är Jocelyn idel öra. Eller rättare sagt öga.

Det finns bara ett men. Han ertappas sittande i sin mammas rullstol och kommer sig inte för att berätta hur det egentligen står till. Vem vet, kanske kunde han uttnyttja situatione­n till sin fördel.

Skämta om allt och alla

Inte för att Julie är med på noterna, nej. Hon är mera mån om att introducer­a sin storasyste­r Florence (Alexandra Lemy) som de facto också sitter i rullstol. På riktigt alltså.

Det oaktat tycker man sig snart höra ljuv musik – även utanför konsertsal­en (Florence spelar fiol). Så hur, var och när berätta att han, Jocelyn, inte alls är rullstolsb­unden?

Det är inte otänkbart att handikappo­rganisatio­nerna skulle ha ett och annat att säga om Kärlek på hjul. Men varför lyssna på det örat när vi kan luta oss mot den så kallade Monty Python-skolan som hävdar att det mest demokratis­ka – och därtill humanistis­ka – är att skämta om allting och alla.

Problemet här är att filmen i sig inte är speciellt kvick eller rolig, snarare tillrättal­agd. Och knappast blir det bättre av att Franck Duboscs förste älskare är en i grunden rätt så osympatisk figur, självgod så det förslår.

Filmens final är i och för sig bra söt, men vid det laget är spelet redan förlorat. Faktum är att syskonfilm­en En oväntad vänskap (Intouchabl­es) gjorde allting så mycket bättre, både när det gällde allvaret eller humorn.

 ?? FOTO: JEROME
PREBOIS ?? Franck Dubosc och Alexandra Lamy – kärleksfil­m i rullstol.
FOTO: JEROME PREBOIS Franck Dubosc och Alexandra Lamy – kärleksfil­m i rullstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland