Hufvudstadsbladet

Horace Engdahl vill vara som han är

Horace Engdahl är författare, litteratur­vetare och ledamot i Svenska Akademien. Men han är också kontrovers­iell och ifrågasatt efter sina utspel i samband med Akademiens kris. – Bara ett blötdjur kan undgå att rispa någon annans hud, säger Engdahl i en me

- TT/MALIN EIJDE

Det är ingen överdrift att säga att Horace Engdahl har varit en av årets mest omtalade personer i Sverige, en som har skapat braskande rubriker när han exempelvis har riktat hård kritik mot dåvarande ständige sekreterar­en Sara Danius och försvarat den så kallade kulturprof­ilen, Jean-Claude Arnault. Den djupa kris som Svenska Akademien kastades in i 2017 pågår alltjämt, och ledamoten Horace Engdahl hänvisar till sitt ”opinionsmä­ssigt utsatta läge” när han förklarar varför han vill göra intervjun via e-post.

Engdahl har sedan 1970-talet varit tongivande i olika roller inom svenskt kulturliv. I början som fri intellektu­ell som var med och startade kulturtids­kriften Kris. Sedan blev han en fruktad kritiker i främst Dagens Nyheter, av litteratur men även av dans. Han skrev essäer, översatte dramatik och doktorerad­e 1986 med avhandling­en Den romantiska texten, innan han valdes in i Svenska Akademien 1997. En imponerand­e karriär som rimligen bör ha lugnat hans föräldrar – en sjöofficer och en hemmafru.

– Jag skulle nog egentligen ha velat bli musiker men fick hitta på någonting som jag klarade av. Då blev det litteratur­en. Trots att de där hemma avrådde.

Kallas elitist

Sedermera har Engdahl också kunnat lägga tio år som ständig sekreterar­e i Akademien till sina meriter. Men det han själv ser som ”det stora äventyret” i yrkeslivet inträffade tidigare, under åren med Kris.

– Vi som höll på med den var en del av ett intellektu­ellt nätverk som sträckte sig över hela Norden och även där utöver. Vi var fattiga och tvivlade inte ett ögonblick på värdet av det vi gjorde.

På den tiden var Horace Engdahl välbekant i intellektu­ella kretsar. Som Svenska Akademiens ständige sekreterar­e trädde han också in i ett kändisskap som har känt av kraftiga temperatur­svängninga­r genom åren. Han har kallats elitist och väckt ilska och kritik med provoceran­de uttalanden. Nyligast i en aktuell SVT-dokumentär, där han beskriver senaste årets kris i Svenska Akademien som en maktkamp där kvinnor kanske inte passar in.

Privatlive­t uthängt

Men han har också haft perioder av nästintill folklighet. Han har skrivit schlagerte­xt till en melodi av Benny Andersson och medverkat i tv-underhålln­ing, bland annat i SVT-serien ”Liv och Horace i Europa”.

I och med skilsmässa­n från Ebba Witt-Brattström 2014 och hennes roman Århundrade­ts kärlekskri­g som kom två år senare, hamnade också hans privatliv i hårt medialt fokus.

– Det är avskyvärt att få sitt privatliv uthängt till beskådande. Inga politiska, personliga eller ens litterära skäl kan ursäkta att någon begår för- räderiet att prata om det som varit en gemensam, hemlig sfär. När det ändå sker, finns det ingen annan utväg än att tiga och vända sig bort. I övrigt är offentligh­et ingenting som skrämmer mig.

En fatalist

Under Svenska Akademiens kris har Engdahl själv i intervjuer både kalllat det obehagligt ”att betraktas som ett odjur”, men också yttrat att ”det är helt ok att vara landets mest impopuläre person”.

– När det gäller allt detta är jag fatalist. Råkar man vara på den vinnande sidan, betraktas ens sarkasm som kvick. Råkar man vara på den förlorande sidan, betraktas den som en cynism. Man ska inte gå omkring och fundera på om folk kan ta illa upp, för deras förmåga att göra det är gränslös. Bara ett blötdjur kan undgå att rispa någon annans hud.

Ett tufft år

Det har varit ett tungt år för Akademiens ledamöter och ständige sekreterar­en Anders Olsson berättade i intervju för TT att han funderade på att lämna sin post under en period när läget verkade helt låst.

– Det har förvisso varit ett tufft år. Men aldrig att jag på allvar lekt med tanken på att sluta. När jag satte mitt namn under Gustaf III:s stadgar, ansåg jag att jag därmed förband mig att förbli ledamot till dess att döden frikallar mig från uppdraget.

– Jag ångrar ingenting. Vid ett enda tillfälle har jag gjort det du talar om. Då hade jag stöd av Akademiens majoritet. Det var fråga om nödvärn mot grovt maktmissbr­uk, svarar Horace Engdahl.

Ärelystnad­en borta

När du blickar framåt, vad hoppas du av de närmsta åren? – Att få dela min tillvaro mellan skrivande och kärlek.

Om du ser tillbaka på din tidiga karriär, hur har dina drivkrafte­r förändrats? – När jag var ung, var min drivkraft ärelystnad­en. Men den är numera utslocknad. Beröm gör mig generad. Min drivkraft i dag är en envis väntan på att folk ska bli vettiga och låta mig vara som jag är.

Privat lever Horace Engdahl i ett förhålland­e med författare­n och kritikern Stina Otterberg.

– Jag har min motorbåt Aurora och mitt engagemang i Heleneborg­s båtklubb. Jag musicerar. Och Stina har fått mig att upptäcka trädgårdso­dlingens behag.

 ?? FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY ?? ”En människa är sin dags herde. Åren betyder ingenting”, säger Horace Engdahl om sin föreståend­e 70-årsdag. Engdahl fyller jämna år på söndag.
FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY ”En människa är sin dags herde. Åren betyder ingenting”, säger Horace Engdahl om sin föreståend­e 70-årsdag. Engdahl fyller jämna år på söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland