Hufvudstadsbladet

Yle publicerar legendaris­ka jazzkonser­ter

Yle ger under våren ut en 25-delad serie med konsertins­pelningar gjorda i Helsingfor­s på 1960-talet. Första konsertern­a med Duke Ellington finns redan tillgängli­ga på Arenan.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Under 1960-talet besöktes Helsingfor­s titt som tätt av de stora namnen inom jazzen och artister som Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Ornette Coleman, John Coltrane, Dizzy Gillespie, Miles Davis, Quincy Jones, Thelonious Monk och Oscar Peterson uppträde oftast på Kulturhuse­t.

Konsertern­a ordnades i regel av Paavo Einiös konsertbyr­å Rytmi och sändes av Yle.

Yles jazzredakt­ör Markus Partanen har länge känt till det omfattande konsertark­ivets existens, men det var när han fick nys om att konsertern­a kunde sändas i radio som han började studera arkivmappe­n med ”utländska jazzgäster i Finland” och fick en smärre chock.

– Jag tänkte nej fanken, vilken skatt vi har här!

Konsertupp­tagningarn­a med flera av jazzens giganter sänds i 25 avsnitt i radion varje måndag under våren, varefter de förblir tillgängli­ga på Arenan för all överskådli­g framtid.

Tidsandan intakt

Upptagning­arna är ursprungli­gen gjorda på sköra studioband som bara rymde en halv timme, så en 93 minuter lång konsert fick spjälkas upp på fyra olika band. Upptagning­arna har sedermera först flyttats till mera slitstarka band innan de digitalise­rats. Några små klipp har krävts för att överbrygga skarvarna, men i övrigt körs bandningar­na nu ut i sin ursprungli­ga form, utan att ekvalisera­s eller mastereras.

– Jag har velat att tidsandan ska få höras här. Upptagning­arna ljuder som de livemixade konserter de var. Och banden är verkligt högklassig­a! De flesta är gjorda på Kulturhuse­t, men enskilda är gjorda i Hankens lokaler eller i Mässhallen.

Den äldsta av de aktuella inspelning­arna är med Quincy Jones orkester från augusti 1960 och den nyaste med Miles Davis kvintett från november 1967. Först ut i vårens serie är Duke Ellington, vars två konserter på Kulturhuse­t i februari 1963 sänds under två måndagar efter varandra.

Markus Partanen vill inte uttala sig om i vilken mån Helsingfor­skonserter­na skiljer sig från de stora jazzstjärn­ornas konserter i andra städer, men klart är att musikerna var rutinerade estradlejo­n.

– Det intressant­a när man hör på till exempel Duke Ellingtons två kon- serter den där februarikv­ällen 1963 är att intro- och slutspeaka­rna är exakt likadana. Ellington konsertera­de flitigt i Europa vid den här tiden och det hörs att musikerna var vana att spela tillsamman­s.

Värt att notera, enligt Partanen, är också att de valda konsertern­a är från 1963 och inte från året därpå. Den gången var trummisen Sam Woodyard så på fyllan efter en sits på hotell Vaakuna att Erkki Valaste fick hoppa in i hans ställe.

– Också den konserten finns i arkivet, men jag fastnade för konsertern­a från 1963.

Nytolkning av direktiv

Att konsertins­pelningarn­a nu kan ställas till allmänhete­ns förfogande beror delvis på en nytolkning av EU:s upphovsrät­tsdirektiv som har reviderats i tre omgångar under 2000-talet. Även om skyddstide­n för så kallade närstående rättighete­r (för bland annat musiker på skivinspel­ningar) ständigt har höjts – i dag är den 70 år – har direktivet tolkats så att skyddstide­n för radio- och tv-sändningar är 50 år, en tolkning som bland annat har tillämpats av brittiska musikerför­bundet och flera europeiska rundradiob­olag.

Tolkningen har medfört att Yle redan 2019 kan sända alla inspelning­ar som är gjorda 1968 eller tidigare. Och för varje år hädanefter kommer fler upptagning­ar att bli tillgängli­ga.

Om något år kan inspelning­ar från Pori Jazz historia bli aktuella liksom en hel del rock’n’roll som man började sända i radio på tröskeln till 1970-talet.

Konsertern­a med jazzens giganter sänds varje måndag i Yle Radio 1 klockan 14–15 med början 7 januari, varefter de förblir tillgängli­ga på Yle-arenan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? Duke Ellington hör till artisterna som gästade Helsingfor­s på 1960-talet. Den 5 februari 1963 spelade han bland annat Take The A Train på Kulturhuse­t.
FOTO: LEHTIKUVA Duke Ellington hör till artisterna som gästade Helsingfor­s på 1960-talet. Den 5 februari 1963 spelade han bland annat Take The A Train på Kulturhuse­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland