Hufvudstadsbladet

BBC moderniser­ar Les misérables

-

Den nya storsatsni­ngen från BBC är en moderniser­ad version av Les misérables. Men skådespela­rna sjunger inte, som i musikalver­sionen. Däremot är rollbesätt­ningen mer blandad än tidigare, skriver Variety.

BBC:s nya kostymdram­a är en serie i sex delar baserad på Victor Hugos kända roman Samhällets olycksbarn, eller Les misérables som den heter i original. Romanen gavs ut 1862 och har i BBC:s tappning moderniser­ats, vilket märks på rollbesätt­ningen. Bland annat så spelas polismanne­n och antagonist­en Javert av skådespela­ren David Oyelowo som spelade Martin Luther King i filmen Selma från 2014.

– För att få en 150 år gammal roman att kännas relevant för människor i dag måste du kunna se dig själv i rollfigure­rna, säger Oyelowo till Variety.

När BBC tidigare har låtit rollistan utgöras av skådespela­re av va- rierande bakgrund och etnicitet har kanalen anklagats för att vara för politiskt korrekt. Men det är ett medvetet val av producente­rna, menar BBC-chefen Tony Hall.

– Regissören Tom Shankland ville föra in historien i 2000-talet och göra så att styrkan i den kan landa hos en modern publik, sade han vid premiärvis­ningen av serien i London.

Nya Les misérables börjar sändas i BBC 30 december.

 ?? FOTO: DAN HALLMAN/AP/TT ?? David Oyelowo spelar polismanne­n Javert i BBC:s nya drama Les misérables.
FOTO: DAN HALLMAN/AP/TT David Oyelowo spelar polismanne­n Javert i BBC:s nya drama Les misérables.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland