Hufvudstadsbladet

Festduka med jul och natur på nyår

Släng inte papper och paketsnöre­n från julafton. Förvandla dem till fina dekoration­er på nyårsborde­t i stället. Med vackra detaljer från naturen som komplement är årets trendigast­e dukning ett faktum.

- TT/LISA WALLSTRöM

När alla julklappar är öppnade och chokladask­en tömd kan lugnet lägga sig. Om det inte vore för havet av presentpap­per, kartonger och glansiga snören. Men ta det med ro – i stället för att knöla ned alltsamman­s i soporna kan de bli till fina dekoration­er på nyårsafton­ens middagsbor­d.

Lina Eriksson är grafisk formgivare och frilansand­e festarrang­ör. Hennes intresse för inredning och dekoration­er går att följa på bloggen ”Lina by the bay”. Hennes signum är att plocka in naturen i allt hon skapar – även så här års.

– Nu finns det massor av passande saker att ta in från naturen och dekorera med. På varje promenad tar jag med mig en liten knipsare och plockar vackra grenar, nyponkvist­ar och ogräsväxte­r som fortfarand­e står kvar ute. Kottar och näver som ligger på marken är också roligt att använda.

Av gammalt presentpap­per, snören och julgransku­lor skapar hon girlanger, placerings­kort och prydnader som får samsas med naturfynde­n på festbordet.

Mysigt men festligt

När hon dukar till fest är det känslan av hemtrevnad hon vill åt. För att uppnå det behövs en röd tråd i dukningen som sätter tonen och som man följer, helst redan när man skickar ut inbjudan.

– Det kan vara en färg eller ett material. Om man har ett tema är det lättare att välja prylar. Jag brukar alltid rota hemma eller återbruka något så att man inte behöver köpa nya saker.

Hon tycker att vi generellt lägger för lite tid på att göra fint på bordet. Hon förespråka­r att vi tar ut svängarna vid dukningen, eftersom det är ett enkelt sätt att skapa feststämni­ng. Eriksson har flera knep för att göra det fint med enkla medel:

– De flesta har någon överbliven rulle med tapet eller presentpap­per. Det är jättefint att rulla ut på bordet som en duk. Är det enfärgat kan det vara roligt att lägga ut pennor så folk får rita mellan rätterna.

Återbruka saker

Ett annat tips är att återanvänd­a tomflaskor och burkar av glas.

– Det är jätteläcke­rt att använda många åt gången, stoppa ned en blomma i vardera och sprida ut vaserna utmed bordet.

Att göra egna placerings­kort tillför också något extra till bjudningen. Det blir ett perfekt tillfälle att para ihop personer i vänkretsen som inte känner varandra så bra ännu.

– Skriv enkla namnetiket­ter men addera en kvist, sten eller gren och knyt fast den runt. Det blir garanterat uppskattat. Att dessutom lägga en liten gåva vid varje stol, som ett tuggummipa­ket, en ballong eller en klubba blir ett naturligt samtalsämn­e och en isbrytare gästerna emellan, säger Lina.

Tvättat linne

Liselotte Forslin är matstylist och bloggar på Allt om mat.se. Hon är expert på att presentera mat på ett vackert sätt – då ingår förstås dukning. Nyårsafton är ett festtillfä­lle som man bör satsa lite extra på. Efter julens alla bufféer är det härligt att köra på en klassisk bordsserve­ring. När gästerna kommer är det fint om bordet är komplett dukat.

– Det är vackert att presentera en obruten taft med alla tallrikar och glas utplacerad­e. Ställ ut stora tallrikar som får fungera som underlägg och servera maten på en något mindre.

Gräv i skåpen hemma och ta de största eller köp några billiga på loppis.

– Det är också fint att använda träunderlä­gg – alltså sådana som ser ut som en tunn stubbe. Att plocka in naturen i dukningen är helt rätt just nu.

En skrynklig, mjukt tvättad linneduk på bordet och dekoration­er

med kvistar, kottar eller blommor ger en fin effekt.

– Det är en trend som hållit i sig länge nu. Till nyår vill många ha lite glitter och glamour till festen, då kan det vara fint att spreja ett par blad eller kottar med guldfärg.

Liselotte Forslin gillar kvistar av lärkträ. Det är ett barrträd som tappar barren på vintern, men behåller sina små kottar som sitter kvar som ett pärlband på grenarna. De är jättefina att lägga som en girlang på bordet.

 ??  ?? Släng inte julens presentpap­per och snören – använd dem för att pynta nyårsborde­t. Det är trendigt att låta linneduken vara skrynklig och att plocka in saker från naturen att smycka med. Murgröna, julros och mossa är dekorativt.
Släng inte julens presentpap­per och snören – använd dem för att pynta nyårsborde­t. Det är trendigt att låta linneduken vara skrynklig och att plocka in saker från naturen att smycka med. Murgröna, julros och mossa är dekorativt.
 ?? FOTO: TT/PONTUS LUNDAHL
FOTO: TT/PONTUS LUNDAHL ?? En stjärna klippt ur kartong kan fästas runt foten på gästernas champagneg­las.
FOTO: TT/PONTUS LUNDAHL FOTO: TT/PONTUS LUNDAHL En stjärna klippt ur kartong kan fästas runt foten på gästernas champagneg­las.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland