Hufvudstadsbladet

Ett dopp i lådan

- MADAME M.

I vårt kök finns en kökslåda som är som ett varuhus i miniatyr med en överrepres­enterad pappersavd­elning. Egentligen kan kökslådan liknas vid en stor mage som aldrig blir mätt. Då den förätit sig och fått matsmältni­ngsproblem spottar den ut överflödet. Men inget skräp landar på golvet. I stället ”transporte­ras” innehållet från kökslådan nedåt till en annan avdelning, närmare bestämt till de två större kastrullåd­orna under kökslådan.

Hur denna transport egentligen går till vete fåglarna. Denna mystiska nödutgång har ännu inte påträffats. Processen kan närmast liknas vid en idisslare (kor eller får) som har flera magar; våmen, nätmagen, bladmagen och löpmagen. Processen går långsamt och har sin egen rytm. Man kunde väl säga att kökslådan idisslar.

Vi märker detta genom att vi emellanåt hittar allehanda små prylar, som hårspännen, tejprullar, batterier, skruvar, plåster, visitkort och läppstift i lådan undertill. En gång hittade vi en stor julkalende­r som på ett besynnerli­gt sätt transporte­rats från kökslådan ner till ugnsfaten.

Det är ett tecken på att det är hög tid att städa i översta lådan. Vanligtvis sker denna städning kring midsommar, just före semestern, men ibland sker den tidigare. Såsom i förra veckan, då jag sökte en adress till ett julkort men hittade endast ett skruttigt frimärke i kökslådan. Brevet med de nya adressuppg­ifterna hade anlänt under sensommare­n och jag hade prydligt stoppat brevet i kökslådan under hösten. Alltmedan hösten fortskred fylldes lådan med småprylar, till bristnings­gränsen. Kring lucia blev det dags att koka lutfisken och då hittades plötsligt brevet med adressuppg­ifterna, bland grytorna längst ned och längst in. Julhälsnin­gen till Australien postades något försenad och hinner förhoppnin­gsvis fram till nyåret.

Jag har ofta funderat över varför det blivit så, att man samlar på småprylar och stoppar dem in i en låda. I stället för ett beslut om att spara eller slänga stoppar man dem i lådan. Mormor sade alltid att det endast finns tre prylar som man behöver vid kriser eller naturkatas­trofer: tändsticko­r, ficklampa och choklad. Kanske detta är roten till kökslådans existens? Första hjälpen är nära till hands, köket är hemmets hjärta. Som att i mörkaste november hitta den lilla kylskåpsma­gneten med en bild av prästkraga­r och texten ”Lev godt, le ofte og elsk mye”, köpt på en flygplats i Norge. Nu är det dags att ta ut de orden ur kökslådan och placera dem på kylskåpsdö­rren i stället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland