Hufvudstadsbladet

Nyår i Quito: Masker och gula kalsonger

Gula underkläde­r, dockor som bränns upp och män som klär ut sig till änkor. Mängden av udda och spännande traditione­r gör att nyår i Ecuadors huvudstad aldrig blir tråkigt.

- JAEL NYMAN feature@hbl.fi

Jag hör högljudda mansröster i kvinnoimit­erande falsett. Klapprande­t av högljudda stilettkla­ckar ekar mot asfalten. En medelålder­s man iklädd blå peruk, minikjol och högklackad­e boots tar några vingliga danssteg som avslöjar att klackar inte är det han normalt spatserar runt i.

Medan hans kompisar – även de utklädda till kvinnor – blockerar taxins framfart med provokativ­a dansrörels­er, lutar mannen in sig i taxin på chauffören­s sida. Han plutar med överdrivet accentuera­de rödmålade läppar och kräver betalning. Chauffören himlar med ögonen, fiskar fram några slantar, men drar ändå på smilbanden. Det är svårt att inte le åt den komiska scenen.

Politiska dockor eldas upp

Nyårsafton i Quito kan vara en minst sagt omtumlande upplevelse och många turister ser ut som frågetecke­n. Vad är det som pågår och varför är så många män utklädda till kvinnor?

– Ah, du menar nyårsänkor­na? Det är tradition här att många män klär ut sig till änkor på nyårsafton och kräver pengar av bilister de stannar, förklarar personalen på Hotel Patio Andaluz.

De bästa änkorna håvar in riktigt bra med pengar under kvällens lopp, upp till några hundra amerikansk­a dollar.

Varför de är klädda till just änkor har sin förklaring i en annan av de nyårstradi­tioner som Quito-turisten får uppleva nyårstid, nämligen brännandet av dockor. Änkorna ska föreställa de uppeldade dockornas fruar. Den som tar en promenad längs Quitos gator under nyårsafton kommer att få syn på ett stort antal dockor, ofta med ansiktsmas­ker som liknar verkliga personer. Inte sällan är det impopulära politiker som avbildas.

– Vid midnatt bränns dockorna, en renande process som symboliser­ar slutet på det gamla och en ny start.

Färg på underkläde­r avgörande

Dockbränna­ndet och änkorna är särskilt vanliga i Ecuadors storstäder, såsom Quito, men traditione­rna har spritt sig till flera andra Latinameri­kanska länder. Det är inte heller de enda utmärkande nyårstradi­tionerna.

Under nyårsafton tycks gula underkläde­r säljas i varje gatuhörn. Många tror att den färg underkläde­rna man bär under nyår kraftigt påverkar det följande året. Den gula färgen hör till de mest populära – den som bär gula kalsonger antas nämligen få både rikedom och lycka under det kommande nya året.

Då klockan klämtar in det nya året ska den vidskeplig­e äta tolv vindruvor. Ett för varje slag klockan slår klockan tolv. Bland övriga traditione­r finns bland annat att gömma pengar i skorna för att säkra följande års ekonomi, samt att skåla med en guldring i champagneg­laset om man drömmer om att ingå äktenskap.

 ?? Foto: Jael NyMaN&MoStPHotoS ?? Dockorna som bränns har ansiktsmas­ker som ofta avbildar kända men inte alltid så älskade politiker. Brännandet symboliser­ar att något nytt tar vid i och med det nya året.
Foto: Jael NyMaN&MoStPHotoS Dockorna som bränns har ansiktsmas­ker som ofta avbildar kända men inte alltid så älskade politiker. Brännandet symboliser­ar att något nytt tar vid i och med det nya året.
 ?? Foto: Jael NyMaN ?? Nyår i Quito är en veritabel folkfest, med gatorna fyllda av festglada stadsbor och en del lätt■ förvirrade turister.
Foto: Jael NyMaN Nyår i Quito är en veritabel folkfest, med gatorna fyllda av festglada stadsbor och en del lätt■ förvirrade turister.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland