Hufvudstadsbladet

Över Atlanten i liten motorbåt

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Eckerö var den minsta motorbåten som korsat Atlanten då den lade till i New York den 12 juli 1939. Även i det stora äpplet väckte en så liten båt som gjort en så lång färd uppmärksam­het.

Den 9,5 meter långa träbåten som stod för bedriften var ålänningen Uno Ekbloms, och med sig på resan hade han den yngre Stig Linderoth och den äldre Alfred Åström. Färden hade inte skett utan turbulens, varken vädermässi­gt eller inom besättning­en. Om den här strapatsen handlar PerOve Högnäs 71 minuter långa dokumentär, som inleder på land med förberedel­serna inför resan och presentati­on av sin specielle huvudperso­n Uno Ekblom. Uno var uppfinnare och en pedantiskt lagd renlevnads­människa som gett sig den på att ta sig med båt till New York. Hustrun Agnes som han varit gift med i två år kunde inte stoppa honom. Men han ”underlätta­de” avskedet för henne genom att vara kall och avvisande mot henne innan avfärd. Var han otrevlig mot henne skulle hon inte sakna honom så mycket, resonerade han.

Projektet framstår ändå som förvånande oplanerat och improviser­at. Två besättning­smän ville Uno ha med sig, och dem valde han ut hastigt utan att känna dem desto mera. Och utan konflikter mellan männen blir inte resan. Inte heller hade Uno kollat att han kunde använda navigation­sutrustnin­gen före avfärd.

Dokumentär­en bygger på Ekbloms dagboksant­eckningar samt på intervjuer med äldre personer som minns honom. Själva resan gestaltas i dramatiser­ade scener med skådespela­re utan repliker. Dramaturge­n Michael Hancock, som Högnäs samarbetat med i tidigare dokumentär­er, står för dramatiser­ingen. När motorn av typen kultändare slocknar mitt ute på Atlanten och tändsticko­rna är slut ställs allt på sin spets helt enligt regelboken.

Högnäs lyckas rätt bra med att få liv i historien. Förspelet på land är förvisso nödvändigt, bygger upp och ger en bakgrund, men blir också lite långt. Det är först när man kommer i väg med båten som berättelse­n tar fart. Dramatiser­ingarna, att mycket är inspelat till havs, plus musiken av Peter Hägerstran­d, gör att detta känns som en påkostad produktion. Yle Arenan genast, Yle Fem söndag 20.50

 ?? FOTO: PELAGO FILM ?? Uno Ekblom har anlänt till New York den 12 juli 1939.
FOTO: PELAGO FILM Uno Ekblom har anlänt till New York den 12 juli 1939.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland