Hufvudstadsbladet

Tall Tales gör underhålla­nde och originell jazzpop

- Tall Tales Birch tree Mind (Prophone records) OLE NERDRUM

Tall Tales grundades av trombonist­en/multiinstr­umentalist­en Arvid Ingberg och basisten Oskar Alex 2015 som ett examenspro­jekt vid Kungliga Musikhögsk­olan i Stockholm. Två år senare utkom orkesterko­llektivet med debutalbum­et Gamut som innehåller finurliga popschatte­rade jazzlåtar. Efter att Alex hoppade av, tog Ingberg över ledarskape­t, och styrde in på ännu mer pop vilket nu hörs på Birch Tree Mind i form av lättsmält men originell musik.

Låtarna bygger på smittande melodier med drag av allt från The Beatles till Björk och fusionsban­det Snarky Puppy – för att bara nämna några. Ingberg, som har skrivit låtarna, har också arrangerat dem skickligt för den medverkand­e stora sammansätt­ningen som spelar dem vigulant och effektivt.

Blåssektio­nen – som påminner om Ultra Bras dito – är flitigt i farten med skarpa stötar. Klaviatur, gitarrer och övriga instrument bidrar till skivans angenämt fylliga sound.

Musiken är som slagkrafti­gast då låtarnas huvudteman spelas av blåssektio­nen – som till exempel i Let There Be Light. I Remember When You Sang For Me med Johanna Edberg, liksom Raketen med Lovisa Jerneval, är sensuella sångnummer som får rejält med luft under vingarna av orkestern.

Till skivans verkliga specialite­ter hör kyrkorgeln (Johannes Jareteg) som låter högtidligt upplyftand­e i inlednings­låten Music For World Peace, och lugnande tillsamman­s med trombonen i avrundning­en Music For EH.

Birch Tree Music växer helt enkelt för varje lyssning.

 ?? Foto: jenniFer kiVinen ?? Stockholms­baserade Tall Tales■ drivs av trombonist­en, kompositör­en och producente­n Arvid Ingberg.
Foto: jenniFer kiVinen Stockholms­baserade Tall Tales■ drivs av trombonist­en, kompositör­en och producente­n Arvid Ingberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland