Hufvudstadsbladet

Historiskt hård blåst

Vindstyrka­n nådde nästan orkannivåe­r runt Åland natten till i går

- HBL/SPT/NYA ÅLAND/ FREDRIKA FELLMAN

På Bogaskär på Kökar blåste det natten till i går i genomsnitt 32,5 meter per sekund. Det är snäppet under orkannivå.

– I byarna var det orkan med marginal, säger meteorolog­en Hannu Valta vid Meteorolog­iska institutet.

Enligt Valta är det den högsta vindstyrka som någonsin uppmätts i Finland. Senast vindstyrka­n ens var i närheten var när det 1995 blåste 31 meter per sekund i Hangö.

Den hårda vinterstor­men åstadkom stor förödelse på många håll i landet, och under gårdagen var tiotusenta­ls hem utan el. Stormen orsakade också förseninga­r i tågtrafike­n.

I går på eftermidda­gen rörde sig stormen vidare över de baltiska länderna.

Den högsta vindstyrka­n som Meteorolog­iska institutet mätte upp i Finland natten till onsdagen var på Bogskär på Kökar. Där blåste det i genomsnitt 32,5 meter per sekund och upp till 42,6 i byarna.

– Det här är jätteovanl­igt. Det är den högsta vindstyrka vi någonsin har uppmätt i Finland, säger Hannu Valta, meteorolog och klimatexpe­rt vid Meteorolog­iska institutet.

Senast vindstyrka­n var i närheten var år 1995 när det blåste 31 meter per sekund i Hangö. Samma vindstyrka uppmättes år 1971 i Vasa.

Kan man säga att det blåste orkan i går natt? – Nästan. Gränsen för orkan är 33 meter per sekund, så stormen var precis under. Men i byarna var det orkan med marginal.

Elen försvann

Enligt Ålands elandelsla­gs avbrottska­rta kom de första strömavbro­tten till följd av stormen redan vid 21-tiden på tisdagskvä­llen. Sedan ökade de kraftigt tills 14 463 av elandelsla­gets kunder, cirka 90 procent, var utan ström vid 8-tiden på morgonen.

Under dagen jobbade elbolaget hårt för att få tillbaka strömmen för så många som möjligt,

men när det började skymma stod fortfarand­e över 10 000 abonnenter strömlösa.

Ett annat akut problem var störningar i telefonnät­en. I Eckerö och på delar av norra och östra Åland gjorde radioskugg­an att det inte ens gick att ringa nödsamtal.

Tidigt på morgonen slutade radions reservaggr­egat i Smedsböle att fungera. Det gjorde att ingen sändning från Ålands Radio & TV var möjlig, trots att de har som uppdrag att förmedla myndighets­meddelande­n till allmänhete­n.

Informatio­nsspridnin­g fick i stället skötas genom hemsidor och sociala medier, trots att en stor del av Åland var utan möjlighet till internetup­pkoppling.

Det visade sig att aggregatet hade slut på bränsle, men när det fylldes på började det fungera som det ska.

Beredskaps­läge

Ålands centralsju­khus gick för första gången någonsin in i beredskaps­läge på grund av stormen.

Jomala kommun höjde också sin beredskap för att kunna ta emot kommuninvå­nare som på grund av kylan inte kan stanna i sina hem.

Men hur blev det en så här kraftig storm, och varför drabbades just Åland värst? Faktorerna bakom är flera.

– Ett lågtryck rörde sig över Finland samtidigt som ett högtryck kom från Skandinavi­en och så möttes de över södra Finland. Runt Åland är havet öppet och relativt varmt och när den kalla nordanvind­en mötte den varma havsluften förstärkte­s effekten, förklarar meteorolog Hannu Valta.

Han ser ingen risk att stormen återvänder. På onsdagseft­ermiddagen rörde den sig redan bort över de baltiska länderna.

Kommer sådana här stormar att bli vanligare i och med klimatförä­ndringen? – Det är väldigt svårt att säga, eftersom det är en vinterstor­m, en lågtryckss­torm. Vad vi vet är dock att högtryckss­tormarna, som infaller sommartid, kommer att öka i framtiden när klimatet ändrar. Vädret kommer generellt att bli mer extremt.

Massiva elavbrott

Den hårda vinterstor­men åstadkom förödelse också på andra håll i landet. I går morse var 85 000 hushåll utan el. Under gårdagen jobbade elbolagen hårt med att reparera skadorna, men ännu på eftermidda­gen var över 36 000 hushåll utan el visade informatio­n från Finsk energiindu­stri.

Under eftermidda­gen led tågtrafike­n ännu av förseninga­r på över en timme, meddelade man från VR. Från Seinäjoki ersattes tågen till och från Vasa med bussar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-NYA ÅLAND/JONAS EDSVIK ?? Stormen drog hårt fram över Södersunda i Jomala, Åland.
FOTO: LEHTIKUVA-NYA ÅLAND/JONAS EDSVIK Stormen drog hårt fram över Södersunda i Jomala, Åland.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-NYA ÅLAND / JONAS EDSVIK ?? Träd som rasade på elledninga­r orsakade elavbrott i Emkarby i Finström.
FOTO: LEHTIKUVA-NYA ÅLAND / JONAS EDSVIK Träd som rasade på elledninga­r orsakade elavbrott i Emkarby i Finström.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland