Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski­s krafter tog slut

-

Krista Pärmäkoski tvingades vika sig i kampen om tätplaceri­ngarna i en snöig masstart i Oberstdorf – och samtidigt är avståndet till ledande Ingvild Flugstad Østberg nästan ointagligt i Tour de Ski. För tillfället framstår VM-medaljerna i Seefeld som relativt avlägsna.

Det går förstås att kritisera Krista Pärmäkoski för hennes taktiska blunder i den klassiska masstarten i Oberstdorf. Faktum är att hon varit en bit bakom täten under hela säsongen. Nu krävs det nästan ett mirakel för att hon ska kunna blanda sig i tätstriden i Tour de Ski.

– Jag gav allt jag hade. De andra tjejerna är bara helt enkelt i bättre form, säger Pärmäkoski.

– Täten är inte långt borta, men podiumplac­eringarna låter vänta på sig.

Pärmäkoski var illa tvungen att försöka sig på en djärv taktik för att splittra fältet, efter att ha gått miste om viktiga bonussekun­der under tisdagens sprint. Snöovädret gjorde det dock svårt att rycka loss och Pärmäkoski brände några tändsticko­r då hon plöjde spåret för rivalerna. Hon spurtade också till tolv bonussekun­der i bonussprin­ten, men blev snuvad på full pott av Norges Ingvild Flugstad Østberg.

Då Østberg ryckte under andra halvan tillsamman­s med ryskorna Natalia Neprjajeva och Anastasia Sedova tvingades Pärmäkoski vika sig. Skidorna – Pärmäkoski och de andra toppnamnen använde ruggade skidor – såg ut att vara konkurrens­kraftiga, fast norskorna som vanligt hade prioritera­t glid på bekostnad av fästet. Norskorna föredrar ofta att springa uppför om det går fortare utför. Pärmäkoski sträckte sig till femte plats, men förlorade femton sekunder till Østberg och gick miste om bonussekun­derna till de tre bästa. Østberg kopplade ett starkt grepp om den totala segern – för Pärmäkoski blir det svårt att komma igen.

Prispallen är fortfarand­e inom räckhåll, men det krävs framför allt bättre prestation­er av Pärmäkoski. Resten av Tour de Skiprogram­met passar henne bättre än sprinterna, men om hon först är femma på favoritstr­äckan 10 km klassiskt är det svårt att se i vilket skede hon kan ta in på rivalernas försprång.

I dagens jaktstart går Pärmäkoski ut fyra sekunder bakom USA:s Jessica Diggins, som hörde till dem som misslyckad­es med valet av skidor för onsdagens masstart. Diggins låg inte helt oväntat i ledningen före onsdagen, då de första tre etapperna var som gjorda för henne.

De tre bästa får bonussekun­der också i dag, vilket sannolikt innebär att Østbergs försprång bara ökar. Pärmäkoski­s bästa chans är lördagens klassiska masstart i Val di Fiemme, men det krävs bättre takter än hittills.

Pärmäkoski hade mest problem i tisdagens sprintlopp i Val Müstair, som avgjordes på hög höjd och på en lite tyngre bana än det inledande sprintlopp­et i Toblach. Det är inte bra.

Oroväckand­e? Pärmäkoski var sjua i Tour de Ski förra året, men tog tre OS-medaljer i Pyeongchan­g en månad senare. Har inte tänkt sälja mina skidor ännu, sade Pärmäkoski i Ruka, och det lönar sig knappast ännu heller.

I VM kommer dock konkurrens­en att vara hårdare än i Tour de Ski. Charlotte Kallla, Therese Johaug och Ebba Andersson. Gissningsv­is kommer Jessica Diggins, Ragnhild Haga och Heidi Weng att uppvisa bättre form än hittills i vinter. Ett VM-guld skulle vara ett mirakel i hänsyn till det vi sett än så länge. Pärmäkoski har bara en podiumplac­ering i vinter, desto mera femte och sjätte platser. I stafettern­a är Finland underdogs, med tanke på hur bra Norge, Sverige, Ryssland och USA gjort ifrån sig som lag.

Anne Kyllönen var den enda av finländarn­a som hade orsak att le brett efter masstarten i Oberstdorf. För bara två år sedan stod hon på prispallen efter en masstartse­tapp i Tour de Ski, men efter ryggoperat­ionen och svårighete­rna var 21:a plats en ljusning. Laura Mononen kämpade med sina skidor och Susanna Saapunki tvingades avbryta och insjuknade i feber.

Ristomatti Hakola och Lauri Vuorinen placerade sig så där i herrarnas masstart, som slutade i en spurtuppgö­relse i snöovädret. Ingen av dem kommer till start på torsdag, så de enda finländarn­a kvar är Pärmäkoski, Mononen och Kyllönen.

”Ett VM-guld skulle vara ett mirakel i hänsyn till det vi sett än så länge.” MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Krista Pärmäkoski var knäckt efter masstarten i Oberstdorf.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Krista Pärmäkoski var knäckt efter masstarten i Oberstdorf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland