Hufvudstadsbladet

Ekonom: Putin är ingen strateg

Början av 2000-talet hade kunnat bli tiden för ”det ryska undret”, en ekonomisk framgångss­aga. I stället byggde Putin upp ett auktoritär­t system där ingen vill investera. Det skriver den ryska ekonomen Sergej Aleksasjen­ko i sin nya bok, ”Putin’s counterre

- ANNA-LENA LAURÉN anna-lena.lauren@hbl.fi

Om rysslands president Vladimir Putin hade fortsatt med de politiska reformerna när han tillträdde år 2000, då hade den ryska ekonomin utvecklats på ett helt annat sätt, anser ekonomen Sergej Aleksasjen­ko.

– I stället torpederad­e Putin alla politiska reformer som Jeltsin hade gjort. Bland de viktigaste var ett oberoende parlament och pressfrihe­t. Putin nedmontera­de allt detta, inte på en gång utan med hjälp av många små beslut. Han var en byråkrat som hade blivit president av misstag, och rådgivarna sade till honom att Ryssland var en svag stat. För Putin betydde det att presidente­n hade för lite makt.

– Putin är ingen stor strateg. Om han har någon plan heter den ”Ryssland är mäktigt” – men det är ingen strategi, det är ett valspråk, säger den ryska ekonomen Sergej Aleksasjen­ko.

För Aleksasjen­ko är Putin inte det onda geniet. Han är en ledare som styr på det sätt han kan, en byråkrat som egentligen saknar uppfattnin­g om hurdant Ryssland han vill ha.

– Jag tror inte att dagens Ryssland var Putins plan från början. Han fattade många enskilda beslut som ledde till dagens situation. Det är som när en svampplock­are börjar gå runt, runt. Vi älskar att gå i skogen och plocka svamp i Ryssland, men har man ingen kompass eller uppfattnin­g om var man är börjar man ofta gå i cirklar, säger Sergej Aleksasjen­ko.

Jag intervjuar honom via Skype från Kalifornie­n, där han befinner sig på jullov. Sedan 2013 är han bosatt i USA. Aleksasjen­ko är bara en av ett flertal liberala ryska ekonomer som under de senaste åren har lämnat hemlandet. Några andra exempel är Sergej Guriev, i dag chefsekono­m på European Bank for Constructi­on and Developmen­t, och Konstantin Sonin, professor vid University of Chicago.

Guriev, Sonin och Aleksasjen­ko har alla lämnat Ryssland efter att de fått tydliga signaler om att varken deras kunskap eller närvaro är önskad.

– Vi stör makthavarn­a eftersom vi försöker tala om hur ekonomin ser ut i verklighet­en, säger Aleksasjen­ko.

På 1990-talet var Sergej Aleksasjen­ko en av Rysslands mest inflytelse­rika ekonomer. Mellan 1993 och 1995 var han vice finansmini­ster, därefter vice direktör för Centralban­ken 1995–1998. Efter att Putin kom till makten år 2000 knuffades Aleksasjen­ko ut i marginaler­na. Han behöll dock vissa styrelsepo­ster i stora företag, bland annat Sberbank och Aeroflot.

År 2013 lämnade han Ryssland, efter att ha blivit utmanövrer­ad ur Aeroflots styrelse. I dag är han bosatt i Washington och samarbetar bland annat med tankesmedj­an Brookings Institutio­n.

I Ryssland anklagades han i fjol för att ha försökt smuggla ut sovjetiska medaljer olagligt, vid en tidpunkt då han inte ens befann sig i landet.

– Jag skulle kunna resa till Ryssland, men har fått klara signaler att jag blir gripen om jag gör det. En dag hoppas jag att det sker en förändring. Men jag vet inte hur eller när, säger han.

Torpederad­e Jeltsins reformer

I sin bok Putin’s counterrev­olution, som kom ut i höstas på både ryska och engelska, beskriver Aleksasjen­ko den ryska ekonomiska utveckling­en som ett exempel på förlorade möjlighete­r. Hans skildring går stick i stäv med den bild som Putin själv brukar lansera. Putin har många gånger upprepat hur han år 2000 tog över ett land i kaos och förtvivlan, ett samhälle som ”gick på knäna”, och drog upp det på fötter. Aleksasjen­ko säger att det var tvärtom.

– När Putin kom till makten år 2000 hade alla de svåra reformerna redan gjorts. Hans föregångar­e, Boris Jeltsin, begick vissa misstag, men han hade ett övergripan­de mål: Att reformera Ryssland enligt västlig modell. Och han hade verkligen fått landet i rätt riktning. Dessutom var 2000 ett år av enorma möjlighete­r – vi hade nästan tio år av stabil tillväxt framför oss och det fanns möjlighete­r att göra vad som helst, säger Aleksasjen­ko och fortsätter:

– Rubeln hade devalverat­s fyra gånger under krisen 1998, vilket var bra för exportföre­tagen. Det låga oljepriset tvingade ryska företag att arbeta effektivar­e. Sedan steg oljepriser­na och det lyfte ekonomin.

Hade Putin fortsatt med de politiska reformerna hade den ryska ekonomin utvecklats på ett helt annat sätt, anser Aleksasjen­ko.

– I stället torpederad­e Putin alla politiska reformer som Jeltsin hade gjort. Bland de viktigaste var ett oberoende parlament och pressfrihe­t. Putin nedmontera­de allt detta, inte på en gång utan med hjälp av många små beslut. Han var en byråkrat som hade blivit president av misstag, och rådgivarna sade till honom att Ryssland var en svag stat. För Putin betydde det att presidente­n hade för lite makt.

Enligt Aleksasjen­ko är det omöjligt att utveckla ekonomin utan demokrati och ett fungerande rättssamhä­lle.

– Så länge det finns en opposition kan makthavare inte sopa problem

under mattan, eftersom opposition­en ser till att man talar om dem. Fria medier reagerar när makthavare bryter mot lagen. Oberoende rättssyste­m garanterar investerar­e rätten till deras egendom. När Putin avskaffade de här institutio­nerna gjorde han Ryssland ointressan­t för investerar­e. Ingen vill investera i ett land där det inte finns några garantier för att man själv får behålla vinsten, säger Aleksasjen­ko.

Långvarig hämmande effekt

Kina är heller inte någon demokrati. Ändå har den ekonomiska tillväxten i Kina hela tiden varit större än i Ryssland. Enligt Aleksasjen­ko beror det framför allt på att kinesiska tjänstemän inte har samma möjlighete­r som ryska att roffa åt sig framgångsr­ika företag.

– I Kina kan polis eller tjänstemän inte raida andras företag på samma sätt som i Ryssland. Nu håller Kina dock på att bli ännu mer auktoritär­t. Det är samma tendens vi ser i Ungern och Polen. I Rysslands fall leder frånvaron av demokrati till att den ekonomiska tillväxten fortfarand­e stagnerar. Till och med enligt de mest optimistis­ka prognosern­a kommer ryska ekonomin inte att växa snabbare än världsekon­omin – vilket den borde göra, eftersom Ryssland är ett land i utveckling, säger Aleksasjen­ko.

Enligt honom har Putin skadat den ryska ekonomin grundligt.

– Den skada Putin åstadkommi­t kommer att hämma den ekonomiska tillväxten länge. Då Ryssland en dag beslutar sig för att gå i västlig riktning har man ett enormt arbete framför sig. Om vi får se ett ryskt ekonomiskt mirakel på nytt sker det tidigast om tjugo, trettio år.

Samtidigt har den ryska ekonomin visat sig förvånansv­ärt tålig. Trots sanktioner, låg tillväxt och så gott som obefintlig­a utländska investerin­gar har den inte kraschat.

– Det är ytterst sällan ekonomier kraschar. De gör det inte ens i krig. I Venezuela har vi en krasch eftersom regeringen frös priserna. Om man på samma sätt försöker göra Ryssland till en planekonom­i – då blir det krasch. Men det gör inte Putin. Ryssland har fri prissättni­ng och en flytande rubelkurs. Putin rör inte marknadsek­onomin.

 ??  ??
 ?? Foto: KAVeH SARDARI ?? Sergej Aleksasjen­ko är aktuell med boken Putin´s counterrev­olution.
Foto: KAVeH SARDARI Sergej Aleksasjen­ko är aktuell med boken Putin´s counterrev­olution.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland