Hufvudstadsbladet

En söt och saftig kotte

Söt, saftig och prisvärd – ananasen är i högform just nu. Satsa på en exotisk afton i dess tecken.

-

Just nu är det högsäsong för ananas och andra exotiska frukter. Ananas gör sig bra i currysås, med stekt ris och som bas i en sötsalt fruktsalla­d.

Färsk frukt är något av det härligaste vi kan äta. Och så här års när det börjar gapa tomt i hyllorna med inhemsk frukt hänvisas vi till exotiska frukter som är i högsäsong just nu. Vilket innebär att de både smakar bättre och kostar mindre.

Dit hör exempelvis drottninge­n av fruktstånd­et, fru Ananas. Hon står där och vippar så elegant med spretig krona och knottrigt skal och pockar på uppmärksam­het. Gör dig själv en tjänst och lyssna på lockropen.

Att bära hem en ananas är nämligen att bjuda in en smak av sol, sötma och Söderhav. Välj ut ett extra raffigt exemplar som känns tungt och ger efter lite lätt när du trycker med tummen. Sött ska det dofta också. Lyfter du i det mittersta bladet och det lossnar – då vet du. Här har du en perfekt mogen ananas färdig att avnjutas genast. Naturell, i mat eller som dessert – allt klär en skönhet.

Ananasen består egentligen av bär som vuxit samman. Namnet lär betyda den oöverträff­ade frukten.

Skär upp den i bitar (hoppa över mittstamme­n) och låt dig förflyttas till frukostbuf­fén på den där paradisön i Västindien. Eller gatustånde­t i Thailand, balkongen i Kalifornie­n, poolkanten i Spanien. Den sötsyrliga smaken passar även utmärkt i matigare rätter, framför allt de som dansar till samma exotiska takter som fru Ananas själv.

Vitaminrik

En hel del nyttighete­r får vi i oss på köpet. Denna fantastisk­a frukt innehåller kalcium, kalium, magnesium, C-vitamin, fosfor, betakarote­n och ett alldeles speciellt enzym som hämmar inflammati­oner. Det är samma ämne som har en förmåga att möra kött, få andra frukter i en fruktsalla­d att mjukna och hindra gelatin från att stelna (det gör dessutom mjölken sur).

Ananasen bör förvaras svalt, men inte kallt. Gärna på mjukt underlag, eftersom den kan få tryckskado­r av sin egen tyngd. I rumstemper­atur håller den bara ett par dagar.

Det var Columbus som upptäckte ananasen på sin resa till Sydamerika på 1400-talet och tog med den till Europa. Vilket han gjorde alldeles rätt i.

■ Skär av bottnen på ananasen så att den står stadigt. Skär av skalet och peta bort de små ögonen. Gör snitt in mot mittstamme­n så att du får klyftor som lätt kan skäras av intill stammen. Dela i mindre bitar och kasta stammen. Hetta upp olja i en gryta och tillsätt senapsfrön. Lägg på lock och fräs till de börjar ”poppa”. Sänk värmen och tillsätt curry, gurkmeja och chilipulve­r och fräs hastigt. Tillsätt rödlök, färsk chili,

TEXT: TT/MIA GAHNE FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON

 ??  ??
 ??  ?? Stekt ris med kött och ananas är perfekt att laga om man får kokt ris över. En kinesisk rätt där ananasen ger en pigg sötsyrlig smak.
Stekt ris med kött och ananas är perfekt att laga om man får kokt ris över. En kinesisk rätt där ananasen ger en pigg sötsyrlig smak.
 ??  ?? Vegetarisk ananascurr­y är en vanlig rätt i Sri Lanka – laddad med goda smaker och vitaminer.
Vegetarisk ananascurr­y är en vanlig rätt i Sri Lanka – laddad med goda smaker och vitaminer.
 ??  ?? ■■ Fruktsalla­den med asiatiska smaker och ananas blir en annorlunda och sötsalt efterrätt.
■■ Fruktsalla­den med asiatiska smaker och ananas blir en annorlunda och sötsalt efterrätt.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland