Hufvudstadsbladet

Sex döda i tågolycka på bro i Danmark

En allvarlig tågolycka på Stora Bältbron i Danmark ledde till att sex personer omkom och sexton skadades på onsdagsmor­gonen. Det är den värsta tågolyckan på trettio år, skriver nyhetsbyrå­n Ritzau.

- SPT/HEIDI HAKALA, TT

Den hårda blåsten orsakade en svår tågolycka på Stora Bältbron i Danmark i går på morgonen. Sex människor dog och många skadades då ett passagerar­tåg krockade med material som blåste av ett godståg. Det är inte helt klart vad exakt tåget krockade med, men det verkar som om det skulle ha handlat om en tom lastvagn.

– Jag har aldrig upplevt något liknande, säger Bo Haaning, biträdande chef vid Havarikomm­issionen i Danmark.

– Det här är en olycka som inte borde kunna ske i ett land som Danmark, där vi har mycket stort fokus på säkerhet på järnvägen, säger Danmarks transportm­inister Ole Birk Olesen till SPT på onsdagen.

– Det är en förfärlig olycka som har drabbat passagerar­e och personal. Mina tankar är hos de omkomna och skadade, deras släktingar och övriga passagerar­e och personal.

Olyckan, som enligt nyhetsbyrå­n Ritzau är den värsta på trettio år, inträffade vid 7.30-tiden lokal tid på onsdagen på Stora Bältbron mellan Fyn och Själland. Ett godståg var på väg till Carlsbergs bryggeri med en öltranspor­t när det passerade ett passagerar­tåg som körde i riktning mot Köpenhamn.

Olyckan orsakades troligtvis av en tom lastvagn som blåste av godståget och träffade passagerar­tåget, uppger Havarikomm­issionen, den statliga myndighet som utreder olyckan. Lastvagnen kan ha träffat tåget antingen framifrån eller från sidan.

– Jag har aldrig upplevt något liknande, och då har jag jobbat med järnvägarn­a sedan 1985, säger Bo Haaning, biträdande chef vid Havarikomm­issionen.

När SPT får tag på honom befinner han sig på olycksplat­sen. Han uppger att det vid olyckstill­fället blåste kraftigt, och att det kan ha varit en bidragande orsak till olyckan.

Den kraftiga stormen på onsdagen orsakade strömavbro­tt och förhöjt vattentill­stånd i flera delar av landet och bland annat Öresundsbr­on stängdes av för trafik.

Är det tillåtet att ha en tom lastvagn på ett godståg under sådana vindförhål­landen? – Det kan jag inte svara på. Men jag skulle vara förvånad om DB Cargo (tågoperatö­ren som ansvarade för godståget, reds. anm.) skulle låta ett tåg som inte är godkänt köra.

Sex personer omkom och sexton skadades, men samtliga skadade är utom livsfara. De passagerar­e som satt längre bak i tåget hade tur, godset träffade den främre delen av tåget.

Kommer olyckan att leda till nya säkerhetså­tgärder för järnvägstr­afiken, Bo Haaning? – Vi har precis inlett utredninge­n och det är för tidigt att säga. Men varje gång en så här stor olycka sker så utreder man orsaken och gör vid behov upp rekommenda­tioner så att något liknande inte ska kunna ske igen.

Hård vind på bron

– Trots kraftig vind förlöpte räddningsa­rbetet snabbt och kompetent, säger vice beredskaps­direktör René Jensen på Beredskap Fyn, som tillsamman­s med polisen ansvarade för räddningsa­rbetet.

– Det var hård vind på broförbind­elsen, vilket påverkade vår insats därute. Vinden var hård, temperatur­en låg och tåget stod stilla utan värme på bron. Många hade snabbt tagit sig ut ur tåget och stod i vinden utan ytterkläde­r, säger han.

Räddningst­jänsten hjälpte loss fastklämda passagerar­e, bar ut dem till de väntande ambulanser­na och jordade kontaktled­ningarna på bron för att undvika elolyckor.

– Det här är en mycket allvarlig händelse, både till antalet skadade och omkomna. Dessutom påverkas den regionala infrastruk­turen då många tusen människor dagligen passerar bron. Men det är förstås mindre viktigt i sammanhang­et, säger Jensen.

Många framförde sitt deltagande efter den allvarliga olyckan, bland annat Danmarks drottning Margrethe, Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen, statsminis­ter Juha Sipilä och Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven.

På tåget fanns 131 passagerar­e och tågtrafike­n var avstängd hela onsdagen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/MADS CLAUS RASMUSSEN ??
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/MADS CLAUS RASMUSSEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/MICHAEL BAGER ?? Flera av godstågets vagnar var skadade.■
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/MICHAEL BAGER Flera av godstågets vagnar var skadade.■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland