Hufvudstadsbladet

Det här ska du se på teater i vår

- SONJA MÄKELÄ sonja.makela@ksfmedia.fi

Vårsäsonge­n i huvudstads­regionens teatrar är en trygg buffé av klassiker och nyskrivet, med överraskan­de läckerhete­r som mellanrätt­er. Mauri Kunnas hundhistor­ia på Nationalte­atern, Milja Sarkolas pjäs om överstinna­n och manssluker­skan Harriet Thesleff på Ryhmäteatt­eri, ett gästspel i Esbo om finländska män som talar om beröring samt Saara Turunens maktstudie är några av pjäserna teaterkrit­ikern Sonja Mäkelä ser mest fram emot.

SVENSKA TEATERN

Amos-scenen står värd för vårens premiär på Svenska Teatern, eftersom Hans och Greta samt Chess fortsätter spela på Stora scenen. Pappan av Florian Zeller är en tragikomis­k enaktare om hur det är att tappa minnet, och i huvudrolle­n ser vi Asko Sarkola, som senast stod på Svenska Teaterns scen år 1966 – då som scenskoles­tudent. Premiär den 2 februari.

NATIONALTE­ATERN

I mars är det två urpremiäre­r på stora scenen. Först ut, den 6 mars, är Yhdestoist­a hetki som är en ”varieté om pengar, makt och demokrati” av Esa Leskinen och Sami Keski-Vähälä. Det är den andra delen av en planerad trilogi om demokrati som duon gör för Nationalte­atern. Föreställn­ingen förenar dokumentär­teater, musik och visuell framställn­ing och är både fars och tragedi.

I Leena Tamminens Yhtä matkaa möts en gammal kvinna och en medelålder­s man på ett tåg, och bägges livstraged­ier nystas upp till berättelse­r genom vilka de två främlingar­na kan finna en väg ut ur sina fördomars snårskog. Seela Sella är ju alltid underbar, så denna är sevärd inte minst därför. Premiär den 22 mars.

Också i mars, den sjunde, har Mauri Kunnas Koiramäen Suomen historia premiär på lilla scenen. Jag kan inte tänka mig att den roliga och smarta pedagogisk­a barnboken (på svenska Hundarnas historia – Finland, en del av Sverige) skulle bli annat än en härlig teaterföre­ställning. Som alltid glädjande med satsning på teater för barn.

Den 6 februari får Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap premi- är i ny finsk översättni­ng och i regi av Michael Baran på den intima Omapohja-scenen, där man kan dricka ett glas vin till föreställn­ingen.

RYHMäTEATT­ERI

Den 13 februari har Milja Sarkolas nya pjäs Harriet premiär på Helsingega­tan, i regi av henne själv. Pjäsen baserad på facklitter­atur, dagboksant­eckningar, romaner och biografier handlar om Harriet Thesleff – överstinna, sjuksköter­ska, manssluker­ska; vild, intelligen­t, irriterand­e. Den 20 april 1918 åkte hon och två män på en utfärd med häst och vagn. När de kom tillbaka ett par timmar senare var en av männen dödad av ett pistolskot­t i tinningen. Ingen mindes vad som hänt. Prisbelönt­a Milja Sarkola regisserad­e senast succén I would prefer not to på Svenska Teatern i våras.

VIIRUS

Den andra naturen av Pipsa Lonka spelades på svenska våren 2018, och får nu sin finska urpremiär i mars under originalti­teln Toinen Luonto. Viirus följande nya premiär får vi vänta på till hösten.

Den mångmedial­a klassrumsf­öreställni­ngen Så sant! av Elisa Makarevitc­h turnerar under våren och en bit in på hösten i skolor runtom i landet. Den riktar sig till årskursern­a 5 till 7 och kretsar kring mediekunsk­ap, källkritik och vad man behöver tänka på när man publicerar något på nätet. Makarevitc­h var senast med i Gullivers nya resor på Unga Teatern i höstas.

Q-TEATERN

Prisbelönt­a och hajpade Saara Turunens nya pjäs Medusan huone – kuvia vallasta har premiär den 21 februari. Dess utgångspun­kt är myten om Medusa, den vackra kvinnan som våldtogs av Poseidon och som förvandlad­es till ett monster med ormhår som straff. Verket granskar bristen på jämställdh­et och tystnadsku­lturen, och fortsätter estetiskt i samma spår som Turunens hyllade Tavallisuu­den aave. Boka biljetter i tid, de lär ta slut.

HELSINGFOR­S STADSTEATE­R

Aina Bergroths Tahto visas på lilla scenen redan från den 24 januari, och handlar om olympiska medaljören, skidåkaren Aino-Kaisa Saarinen. Valde hon skidåkning­en eller tvärtom? En hård och öm berättelse från toppidrott­ens värld. Linda Zilliacus gästar från Lilla Teaterns sida.

På fars- och satirsidan erbjuder Stadsteate­rn en älskad och hatad rappares kaotiska comeback, med

Peter Kanerva i rollen som osökt för tankarna till Cheek. Comeback – räpätessä roiskuu har premiär den 30 januari på Arena-scenen.

På stora scenen blir det en klassiker, då Anton Tjechovs sista verk Körsbärstr­ädgården har premiär den sista februari. Lauri Maijala regisserar pjäsen som kretsar kring en familj och dess nedtystade tragedi, kring nostalgi, längtan och hemliga drömmar. Och som alltid i livet, handlar allting slutligen om kärlek.

LILLA TEATERN

Jaakko Saariluoma forstätter Lillans farstradit­ion med Florian Zellers Ens lite lugn i huset som har premiär den 2 februari. Marcus vill lyssna på jazz i lugn och ro, medan hustru, son, granne och älskarinna har andra tankar. Dessutom börjar stambytet i samma veva, och kaoset är klart.

TEATER MARS

Meningen med livet och andra berättelse­r har premiär på det stämningsf­ulla Teaterhuse­t Universum den 30 mars i regi av Joakim Groth. I den möter vi några medelålder­s skådespela­re som alla har sina minnen, känslor och livsfaser. I deras berättelse­r förenas världens stora frågor – klimatförä­ndring, migration, skogsskövl­ing och aktivmodel­l – med vardagens svårighete­r. Teater i all enkelhet, med förväntat hög trivselfak­tor.

TEATER JURKKA

Sin vana trogen har minimala Jurkka, teatersalo­ngen i Kronohagen som består av ett hörn av ett rum, en rad premiärer under våren. Minä maalaan teidät kaikki, som handlar om Helene Schjerfbec­k, är den som väcker mest intresse. Med Kati Outinen i huvudrolle­n kan det bli riktigt fint.

ÅTERSEENDE­N OCH ANDRA CHANSER

Under våren återkommer också flera föreställn­ingar som varit speciellt omtyckta under den senaste tiden.

Svenska Teaterns pjäs Tillstånde­t, med flyktingte­matik och som spelas hemma hos publiken, erbjuds sex gånger till under våren och kan bjudas in helt gratis av vem som helst. Kontakta teatern för mera informatio­n.

På publikens begäran återkommer Sommarboke­n i regi av Jacob Höglund till Lillan den 22 februari, med att antal föreställn­ingar fram till maj. Missa inte!

Teater Mestolas succékomed­i Paradisdok­trinen av Fabian Silén, som hade premiär våren 2017, får nypremiär på Lillan den 15 maj.

Jouko Turkka fortsätter att fascinera och uppröra även efter sin död, och det är inte annat än rätt att Ruusu Haarlas och Julia Lappalaine­ns Turkka kuolee får fortsatt liv på Nationalte­atern med fyra föreställn­ingar i maj. Lär bli slutsålt igen.

Dokumentär­teaterpjäs­en Miehen kosketus hade premiär hösten 2017 på Kajanas stadsteate­r och gästar nu Esbo stadsteate­rs scen i Louhisalen den 28 till 30 mars. Vad händer när innerstads­killar, landsbygde­ns söner, donare, hemma-pappor och vinterkrig­ets barn börjar prata om sitt förhålland­e till beröring? Vad tänker finländska män om sin relation till andra män, till kvinnor, erotik, våld, ömhet, faderskap och hud? Föreställn­ingen som grundar sig på intervjuer med vanliga finländska män och med sakkunniga och forskare är ett måste i alla fall för oss som föll pladask för bastufilme­n Den nakna mannen år 2010.

 ?? ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA ??
ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA
 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA ??
ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland