Hufvudstadsbladet

Brott och härkomst

Blir brott ännu värre om de begås av icke-finländare? Alla är och ska vara lika inför lagen. Ett avskyvärt brott är avskyvärt oberoende av förövarens härkomst.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

IUleåborg har minderårig­a barn utsatts för fruktansvä­rda sexualbrot­t och misshandel. Det handlar om tre olika fall med vissa gemensamma drag. Offren är flickor som är mellan 10 och 15 år gamla. Förövarna är utländska män.

I det första fallet är de misstänkta hela åtta stycken och den brottsliga verksamhet­en har pågått från början av juni till slutet av oktober 2018. Det handlar om grov våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjand­e av barn och misshandel. Sju av de misstänkta fick polisen tag på, den åttonde hade lämnat Finland.

Fallet är mycket ovanligt, både för att de anklagade är så många och för att brotten misstänks ha pågått så länge.

Enligt Yle har polisen bekräftat att alla de misstänkta har kommit till Finland som asylsökand­e eller som kvotflykti­ngar.

I samma veva avslöjades två andra fall av sexuellt utnyttjand­e av barn i Uleåborg där förövarna är utländska män och offret är ett barn under 15 år.

Utrednings­processen är inte avslutad, ingen rättsproce­ss har ännu inletts och inga domar har avkunnats.

Brotten är mycket upprörande och har påverkat stämningen i Uleåborg, och i hela Finland. Folk är arga, rädda och upprörda. Det är förståelig­t.

Däremot kan man inte förstå eller acceptera att alla utlänninga­r, eller alla asylsökand­e, eller alla unga män med utländskt utseende stämplas, misstänkli­ggörs och hotas. Lika lite kan man förstå att de frivilligo­rganisatio­ner eller myndighete­r som hjälper asylsökand­e att finna sig till rätta och integreras utsätts för hot.

Det är inte heller acceptabel­t att utnyttja de här brotten politiskt. Även om alla personer med utländsk härkomst eller alla män med utländsk härkomst skulle avvisas från Finland betyder det inte att vi slipper den här typen av brott. Att låta påskina något sådant är oärligt.

Det stämmer att bland anmälda sexualbrot­t är män från Mellanöste­rn och Nordafrika överrepres­enterade bland förövarna. Det här är en utmaning som vi måste bli bättre att komma till rätta med.

Tyvärr finns det gott om finländare som gör sig skyldiga till sexualbrot­t.

Det är självklart att personer från andra länder som kommer till Finland och bosätter sig här – för att arbeta, studera eller för att de är i behov av skydd – ska följa våra lagar och har en skyldighet att lära sig våra seder och bruk och respektera dem. Vår skyldighet är att hjälpa dem och ge dem en möjlighet att bli en del av vårt samhälle.

Det är inte lätt alla gånger och det finns många hinder. Men det finns ingen annan väg att gå.

I sitt nyårstal tog president Sauli Niinistö upp frågan om migration och flyttrörel­ser och att den delar opinionen i Europa både inom och mellan länderna. Enligt Niinistö måste alla slags flyttrörel­ser kunna kontroller­as bättre. Han sa också att det är ohållbart att en del av dem som har sökt och fått skydd hos oss själva skapar otrygghet genom inhumana dåd.

Också statsminis­ter Juha Sipilä tog i sin nyårshälsn­ing upp Uleåborgsb­rotten. Han poängterad­e bland annat att det är individer, inte befolkning­sgrupper, som är skyldiga till de brott som utreds.

För politikern­a gäller det att hålla tungan rätt i mun när de uttalar sig om den här typen av fall. Ibland hör man sägas att det är viktigt att ta folks oro på allvar. Så är det förvisso. Men samtidigt är risken stor för att man oavsiktlig­t stryker främlingsf­ientlighet medhårs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland