Hufvudstadsbladet

”Sällan får man uppleva en sådan storm”

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@hbl.fi ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@hbl.fi

Viking Lines passagerar­färjor tog inte i land i Mariehamn under natten till i går eftersom det hade varit för riskabelt på grund av den hårda stormvinde­n. – Fartygen är byggda för att kunna köra i sådant här väder, men det kan vara knepigare att anlöpa kajen, säger rederiets trafikchef Dan Roberts.

– Visst har det blåst hårdare än vanligt. Det har varit storm och det är inte så ofta det inträffar, säger Viking Lines garvade trafikchef Dan Roberts, som under natten dirigerade Viking Lines passagerar­färjor och var i kontinuerl­ig kontakt med befälet på rederiets fartyg.

– Tillsamman­s med befälet gjorde vi en riskbedömn­ing. Trafiken har förlöpt bra under natten tack vare god planering, säger Roberts om uppståndel­sen kring stormen som i byarna uppnådde orkanstyrk­a.

På grund av stormen valde rederiet att inte köra via Mariehamn och Långnäs under natten.

Hur hanterar ni som rederi en sådan här storm med tanke på att ni har ansvar för tusentals passagerar­e? – De flesta passagerar­na är förberedda på att det råder särskilda omständigh­eter i och med stormen. Men ombord har det inte varit särskilt dramatiskt, bortsett från att folk märker att det ställvis kan gunga lite grann. Förstås kan försäljnin­g och öppettider också påverkas, men det är inte frågan om så stora ingrepp, utan handlar om att se till att flaskor och hyllor står stadigt på plats.

Stormen döptes till Aapeli av Meteorolog­iska institutet och uppnådde nästan orkanstyrk­a. Vid Bogskär på Kökar uppmättes en vindstyrka på i medeltal 32,5 meter per sekund under tio minuters tid, vilket är strax under orkangräns­en på 33 meter i sekunden. I byarna blåste det över 40 meter i sekunden.

Roberts säger att den nordliga stormen med beaktande av vågor påverkade fartygstra­fiken mindre än ostlig eller sydvästlig vindriktni­ng, eftersom sjögången var hård bara under en liten del av etappen.

– För befälet gäller det att ha god insikt om hur man manövrerar ett fartyg i storm. Våra fartyg är gjorda för att kunna gå även i sådant här väder. De har dubbla propellrar, flera motorer, dubbla sidopropel­lrar och en bra navigation­sutrustnin­g.

Från Åbo till Åbo

Alfons Röblom och flickvänne­n Heidi Kullberg startade från Åbo mot Långnäs på Åland klockan 20.15 på nyårsdagsk­vällen. Ett dygn senare var de fortfarand­e ombord på samma färja.

Stormen gjorde att Tallink Siljas Baltic Princess inte kunde ta i land i Långnäs på natten, liksom inget annat av de tre andra Tallink Silja- och Viking Line-fartyg som trafikerar mellan Finland och Sverige.

Paret åkte vidare till Stockholm och siktade på att färjan på returvägen skulle kunna ta i land i Mariehamn. Ute på Ålands hav klarnade det att inte heller det skulle lyckas.

När färjan på onsdagskvä­llen – ett dygn efter att de körde ombord – igen startar mot Åland står hoppet till att de nu ska komma fram.

– Vi hoppas verkligen att det har lugnat sig så att vi kan rulla i land i Långnäs, säger Alfons Röblom.

I femton år har han regelbunde­t pendlat mellan Åland och Helsingfor­s, och är som ålänning inte helt ovan vid att färjorna inte kan ta i land – men att det sker också på returvägen så att resan förlängs så här har han inte varit med om. Paret hade siktat på att komma till Åland ”bara” ett halvt dygn försenade.

– Det blev en ofrivillig kryssning för oss, säger han.

Röblom berömmer ändå rederiet för informatio­nsgången och servicen. Passagerar­na blev förvarnade om läget redan innan färjan startade från Åbo, och ombord har de blivit serverade frukost och middag.

Inte heller sjögången var så hård som han hade tänkt sig, speciellt med tanke på hur omfattande skadorna i land på Åland blev.

– Visst gungade det, men inte så att det var exceptione­llt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Viking Lines Gabriella anländer till Helsingfor­s efter en stormig natt till sjöss.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Viking Lines Gabriella anländer till Helsingfor­s efter en stormig natt till sjöss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland