Hufvudstadsbladet

Gör så här om du drabbades av stormen

-

Tiotusenta­ls hushåll var i går utan el efter stormen Aapeli. De kraftiga vindbyarna har också fällt träd och orsakat skador på egendom. Det betyder att många är tvungna att ansöka om skadestånd från sitt försäkring­sbolag.

Försäkring­sbolaget Lokal-Tapiola har sammanstäl­lt en lista över de viktigaste punkterna för att underlätta ansöknings­processen.

1. Fotografer­a de skadade områdena innan du inleder röjningsar­betet. Bland bilderna ska det finnas både allmänna bilder som ger en översikt över den försäkrade egendomen men också närbilder.

2. Skydda byggnader för att undvika ytterligar­e skador. Avlägsna träd som fallit på eller lutar mot byggnader. Om träden fallit på elledninga­r är det bäst att kontakta röjningspr­offs eller räddningsv­erket.

3. Täck yttertaket med presenning för att hindra eventuellt vatten från att läcka in i byggnaden. Använd skyddsutru­stning då du genomför reparation­s- eller röjningsar­bete.

4. Besök sommarstug­an för att kolla upp läget och förebygga ytterligar­e skador. Ligger ditt sommarstäl­le långt borta? Fråga grannar eller bekanta om de kan kolla upp läget.

5. Om ditt hem drabbats av ett strömavbro­tt gäller det att inte öppna frysen så att livsmedel inte smälter och går illa.

6. Vid större skador behöver du boka tid för försäkring­sbolagets egna inspektion­er.

7. Försäkring­sbolagens skadeanmäl­ningar kan lämnas in på nätet.

8. Du kan ansöka om skadestånd i ett år efter att olyckan eller skadan inträffat.

9. För att kunna ta hand om en annan persons skadestånd­särenden måste du ha en fullmakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland