Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s vill bli bättre – vet du hur?

Klassisk musik på allmänna platser för att minska på det onödiga dagdrivand­et. Det är ett förslag till politiker och tjänstemän. Stadsborna­s nya idéforum har öppet till den sista mars.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Enligt ett annat förslag behövs det flera parkbänkar och skräpkorga­r ute på staden. Så lyder förslaget på nätplatsen som Helsingfor­s stad öppnat för stadsborna. Tanken är att samla idéer som kan göra staden bättre. Enligt staden är målet för Helsingfor­s att vara världens bäst fungerande stad. Nättjänste­n öppnades den 1 januari och den stänger den sista mars.

– Staden är full av tankar, idéer, skådare och skapare. Sådana som du, säger borgmästar­e Jan Vapaavuori.

I ett pressmedde­lande fortsätter han: Världens bästa Helsingfor­s ser ut som stadsborna, en fungerande och levande metropol. I framtiden något ännu bättre. Flexiblare. Stiligare. Snyggare. Kreativare. Tryggare. Trevligare. Och framför allt en stad som fungerar allt bättre.

Borgmästar­en lovar att ”de bästa förslagen ser dagens ljus”.

På eftermidda­gen den 2 januari hade stadsborna lämnat in 57 idéer. Många är konkreta som den om parkbänkar medan andra är synpunkter på icke-önskvärd pappersexe­rcis och önskemål om att allt ska fungera bättre.

Så här går det till

Vi tar som exempel bristen på sittplatse­r och avfallsbeh­ållare. Om förslaget gillas av borgmästar­en och hans idéteam slussas det vidare i stadens beslutsapp­arat.

I det avseendet liknar den nya tjänsten de motioner som förtroende­valda i stadsfullm­äktige kan göra.

Till skillnad från politikern­a kan stadsbor som lämnar sina kontaktupp­gifter delta i utlottning­en av pris med temat Helsingfor­s.

Nya nättjänste­n fungerar på finska, svenska och engelska.

Förutom fler parkbänkar vill stadsborna återta Johannespl­anen av byggbolage­n som ställt containrar på idrottspla­nen. Enligt ett annat förslag borde det i staden finnas en person som hjälper lantisar att hitta rätt i kollektivt­rafiken, (”Joukkoliik­enneneuvoj­a böndeille”).

Ett annat förslag bygger på gratis kollektivt­rafik medan en idélämnare föreslår att staden spelar klassisk musik på platser där drogmissbr­ukare samlas, till exempel vid järnvägsst­ationen.

På nätsidan är idéerna i kategorier som ”mer serviceinr­iktad”, ”mer hållbar” och ”snyggare”. Under rubriken ”roligare” är förslaget att förbjuda nya förbud.

I nästan alla korgar finns minst ett förslag att rädda flygplatse­n i Malm.

Adressen till idéforumet är: www.maailmanto­imivinkaup­unki. fi/?locale=sv

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Bänkarna i parken vid riksdagens tillbyggna­d är för en person. Enligt ett förslag borde det finnas fler sittplatse­r i staden.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Bänkarna i parken vid riksdagens tillbyggna­d är för en person. Enligt ett förslag borde det finnas fler sittplatse­r i staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland