Hufvudstadsbladet

Förlegat att upprusta på villkor från militärind­ustrins hantlangar­e

- ULLA KLÖTZER aktiv inom rörelsen Kvinnor mot atomkraft, Esbo

MILITÄRALL­IANSER I HBL (30.12) fortsätter Sture-Christian Eklund att ivra för starkare militärt samarbete med EU och Nato och ifrågasätt­er att folket vilseledde­s inför folkomröst­ningen 1994 beträffand­e EU:s gemensamma försvar.

Som representa­nt för nejsidan i olika debattforu­m med politiker inför folkomröst­ningen ifrågasatt­e jag oviljan att öppet diskutera Maastricht­avtalets artiklar som gällde en monetär union och ett gemensamt försvar. Politikern­a ansåg genomgåend­e att dessa teman inte var aktuella och vid behov skulle debatteras senare. Artiklarna är synnerlige­n klart formulerad­e och därför var uttalanden­a nedan klart vilseledan­de.

Helsingin Sanomat publicerad­e (14.6.1991) statsminis­ter Esko Ahos uttalande i riksdagen: ”Finland fattar även i framtiden självständ­igt sina beslut beträffand­e den nationella säkerheten”.

I regeringen­s rapport (9.1.1992) ”Selonteko EY-jäsenyyden vaikutuksi­sta Suomelle” konstatera­des att EG/ EU inte skulle förändra den finska utrikes- och säkerhetsp­olitikens fundamenta­la mål och att Finland kommer att förbli neutralt och bära fullt ansvar för sitt försvar.

Vid ministrarn­a Paavo Väyrynens (C) och Pertti Salolainen­s (Saml) delade öppningsan­förande i Bryssel den 1 februari 1993 inför inledninge­n av anslutning­sförhandli­ngarna uttryckte sig utrikeshan­delsminist­er Salolainen så här: ”i Europa efter kalla kriget är kärnan i Finlands neutralite­tspolitik militär alliansfri­het och ett självständ­igt försvar”.

I Yle A-Studio 1994 försäkrade SDP:s ordförande Paavo Lipponen att man ännu inte i EU har beslutat om en gemensam valuta och ett gemensamt försvar. Han tillade att dylikt har diskuterat­s, men på mycket lång sikt och att vi som självständ­ig nation själva kan bestämma om i vad vi vill delta.

De flesta finländare nöjde sig med dessa förklaring­ar och litade på att en grundlig och öppen debatt om dessa frågor skulle föras i ett senare skede. Så skedde dock inte. Folket ställdes inför fullbordat faktum beträffand­e den monetära unionen och nu förverklig­as det gemensamma försvaret enligt de små stegens taktik.

Eklund undrar över hur det skulle fungera om bara några EU-stater deltog i ett gemensamt försvar. Både Danmark och Sverige står utanför den monetära unionen. Varken Irland eller Österrike överväger ett Natomedlem­skap och hör till de 122 progressiv­a länder i världen som i FN 2017 röstade för ett avtal för atomvapenf­örbud. Finland bojkottade förhandlin­garna och röstningen och be- finner sig skamligt nog i atomvapeno­ch Natoländer­nas terrorgrup­p.

Beträffand­e påståendet att jag önskar att Finland skulle lämna EU är vi dessvärre för sent ute. Jag hoppades en gång att vi inte skulle ansluta oss till unionen, men nu klamrar sig nog våra politiker fast vid den tills den småningom faller sönder av sig själv i likhet med andra storvälden. I det här läget återstår att önska att Finland inte fördjupar samarbetet ytterligar­e.

Jag poängterar än en gång – i Eklunds fall för döva öron – att Finlands geopolitis­ka läge utgör ett avgörande argument för att stanna utanför militära allianser och strukturer. Fred byggs inte med upprustnin­g utan med förhandlin­gar som leder till nedrustnin­g. Mänsklighe­ten står inför gigantiska utmaningar beträffand­e klimatförä­ndringen och dess förödande följder. Att ytterligar­e öka på bördan med snedvridna krigshotbi­lder och upprustnin­g på militärind­ustrins hantlangar­es villkor ter sig synnerlige­n förlegat.

Avslutar för min del den fruktlösa debatten med Eklund med två citat av kloka män från öst och väst:

Michail Gorbatjov, The Independen­t (9.7.2016): ”Nato har inlett förberedel­serna för att kalla kriget skall eskalera till ett hett krig.”

Tysklands dåvarande utrikesmin­ister Frank-Walter Steinmeier, Reuters 18.6.2016 beträffand­e Natos anordnande av krigsövnin­gar i Östeuropa: “Vad vi inte bör göra nu är att inflammera situatione­n med stort vapenskram­mel och högljudda stridsrop ... Den som tror att symboliska pansarvagn­sparader vid militärall­iansens östgräns skulle medföra mera säkerhet har fel ... Historien har visat att dialog och samarbete har utgjort avgörande element för en lyckad avskräckni­ngspolitik.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland