Hufvudstadsbladet

Ordlösa konstverk förklarar flyktingsk­apets fasor

-

De unga dansarna rörde sig fullständi­gt koncentrer­at, med den perfektion som är resultatet av idog träning. Inför våra ögon förvandlad­es de bekanta tonåringar­na till flyktingar. Varje fulländad rörelse återspegla­de tragiska erfarenhet­er som ingen av dem hade.

Vi åskådare bevittnade människans unika förmåga att sätta sig in i en annan persons situation. Tårarna rann längs mina kinder. De ungas ordlösa konstverk förklarade flyktingsk­apets fasor så mycket bättre än vad jag någonsin har förmått göra.

Jag har föreläst hundratals timmar om flyktingar. Jag har tjatat om staternas skyldighet­er såväl i tal som i skrift. Samtidigt har jag vetat att mina ansträngni­ngar har sina begränsnin­gar. Jag når personer som är redo att debattera på rationella villkor. Människor som förhåller sig emotionell­t till de fenomen som jag belyser uppfattar väl mina juristerie­r som närmast arroganta.

Jag misstänker i själva verket att jag aldrig har lyckats övertyga en så kallad migrations­kritisk människa med enbart juridiska argument. Orsaken är inte min dåliga beredskap att argumenter­a. Problemet är snarare den rättsliga diskursens oundviklig­a snävhet. Hur jag än har förklarat hur de rättsliga dokumenten ska tolkas har jag ändå inte lyckats uttrycka det mest väsentliga. Jag har inte kunnat tala om människan bakom en asylansöka­n.

Dansens budskap var däremot allmänmäns­kligt, direkt och primitivt även. Alla i publiken förstod vad de dansande flyktingar­na gick igenom.

Vi står inför många stora samhälleli­ga utmaningar. Flyktingsk­ap är enbart ett exempel på dem. På något sätt borde vi tillsamman­s kunna komma överens om hur vi hanterar de stora ödesfrågor­na. Det polarisera­de debattklim­atet gör inte saken enklare. Därmed har vi ett stort behov av verktyg som hjälper oss att inse hur någon annan har det. Här kommer konsten in i bilden.

En teaterpjäs eller en bok ger en unik möjlighet att ta del av en annan människas erfarenhet­er. Likaväl kan ett musikstyck­e eller en dansförest­ällning förmedla djupa insikter i människans villkor. Konsten öppnar upp nya perspektiv och visar oss berättelse­r som vi kanske helst skulle slippa. Det är inte heller ovanligt att konstnärer identifier­ar sådana strömninga­r i samhället som vi andra ännu inte är mottagliga för.

Konstnärer har givetvis ingen skyldighet att aktivt delta i samhällsby­gget eller erbjuda oss nyttiga lösningar till diverse problem. Konsten har ett värde i sig. För alla som åtnjuter konst i dess olika former är konstens instrument­ella funktion ändå av stor betydelse. Vid sidan av den njutning som konst erbjuder kan konsten göra människan mer lyhörd, medveten och insiktsful­l.

Om du vill förbättra världen, låt inte skönlitter­aturen samla damm på nattygsbor­det. Försök finna tid till den intressant­a pjäsen som du är nyfiken på. Låt musiken skölja över dig. Försjunk i dina tankar framför tavlan som du ser. Ge näring för hela den människa som du är. Det är också mitt nyårslöfte, det är faktiskt det enda som jag är fast besluten att hålla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland