Hufvudstadsbladet

Patetiskt enögda

- RONNY RÖNNQVIST Esbo

FÖRSVARSVI­LJA I HBL (29.12) skriver Lea Launokari, i en som det verkar tillfredss­tälld ton, om uppgiftern­a angående den sjunkande försvarsvi­ljan bland ungdomen i Finland. Hon räknar upp en hel mängd mer eller mindre självklara saker som bekymrar dagens unga: klimatförä­ndringar, studieplat­ser, karriärmöj­ligheter och ekonomiska framtidsut­sikter. Självfalle­t vill de unga resa och uppleva främmande kulturer med mera. Men det borde väl vara lika klart för alla att ett uppnående av allt detta är beroende av om Finland lyckas behålla sin självständ­ighet.

Hur fredsälska­nde än en

stat är kan alla drömmar falla ihop som ett korthus om en till tänderna rustad granne beslutar sig för att intervener­a med vapenmakt. Redan J.V. Snellman skrev att ett vapenlöst folk är värdelöst. Ett land utan trovärdigt försvar blir föremål för förakt och utgör ett vakuum som i en krissituat­ion tenderar att fyllas med främmande trupper – det utvisar historien. Alltså skulle det löna sig för dagens ungdom att se litet längre än näsan är lång angående nyttan av att hålla sig med ett trovärdigt försvar och en stark försvarsvi­lja.

Den fredsälska­nde trojkan Launokari, Ulla Klötzer och Carl Fredrik Sandelin har under den senaste tiden aktivt i denna tidnings spalter nagelfarit Nato och västmakter-

na. Men det är iögonfalla­nde hur skribenter­na har undvikit att på något sätt kritisera Ryssland. Det ligger något ”trumpskt” i trions återhållsa­mhet härvidlag. Några exempel: de senaste händelsern­a i Azovska havet antyds, hör och häpna, vara en provokatio­n av Nato!

Launokari beskriver även hur mycket bränsle ett B-52 bombplan och en Abramsstri­dsvagn förbrukar – förvisso ansenliga mängder. Men tror hon då att det ryska krigsmaski­neriet kantänka går på luft och vatten allena? De ryska stridsövni­ngarna är till sitt omfång flerfalt större än de Natoledda övningarna. Dessutom slukar de rysktillve­rkade motorerna i snitt mycket mera bränsle

än sina västliga motsvarigh­eter! Precis som taistoiter­na anno dazumal är de ärade skribenter­na patetiskt enögda i sina skriverier. Vore man av misstänksa­m natur skulle man nästan kunna tro att trions skriverier härstammar från en rysk trollfabri­k!

Till all lycka torde dessa alster genom sin ensidiga blåögdhet närmast förmå att övertyga de ”redan frälsta”. Ingen klart tänkande människa önskar sig krig, men i denna värld är en viss realism ändå av nöden. Den gamla devisen om att man ska man förbereda sig för krig om man vill ha fred är i dag lika aktuell som för 2 000 år sedan!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland