Hufvudstadsbladet

Euron har levt i två decennier

- Vasabladet

Euron har överlevt två decennier. I dag hör 19 EU-länder till euroområde­t. Det betyder att cirka 340 miljoner människor har euro som betalnings­medel. Finland gick med från starten medan till exempel Sverige, Danmark och Storbritan­nien stannade utanför samarbetet. Tillsamman­s med den amerikansk­a dollarn är euron den viktigaste valutan.

Euron är också en viktig handels- och resevaluta. De 20 åren har förstås inte varit problemfri­a, men euroområde­t räknas ändå till de mest betydande ekonomiern­a i världen.

Finland och Sverige har valt olika vägar. Då Finland beslöt att söka sig till EU:s hårda kärna valde Sverige att stå utanför euroområde­t. Sverige har behållit sin valuta. Det är omöjligt att göra några rättvisa jämförelse­r mellan de två alternativ­en. Vi kan inte med säkerhet veta vilken utveckling de båda länderna skulle ha haft om de valt en annan väg.

Den svenska kronan är förhålland­evis svag i dag. Det är troligen ett medvetet val som gynnar den svenska exportindu­strin. Svenska varor är relativt billiga i utlandet och importvaro­r är dyrare i Sverige. Det ger den svenska industrin en konkurrens­fördel. Svenskarna har inte heller behövt betala detta med höga räntor. Den svenska modellen tycks fungera. Sverige går bra, även om det även där finns orosmoln.

Niinistö gav anvisninga­r åt invandrarn­a. Ilta-Sanomat om att president Sauli Niinistö i sitt nyårstal konstatera­de att invandrarn­a måste följa landets lagar och anpassa sig till den finska kulturen.

Tom Johanson Man tror knappt att det är sant att barnfattig­domen är så här stor innan man ser de kalla siffrorna. Det får en att inse att barnfattig­domen i Finland aldrig blivit utrotad, den har bara bytt skepnad. När man ser bilder på trashankar till barn som deltog i inbördeskr­iget 1918 bara för att få mat kan man utan minsta svårighet se hur fattigdome­n ärvts från generation till generation och nu med stora kliv tar sig fram i 2000-talet. Och låt oss för all del inte tro att välmående Åland är ett undantag, de fattiga barnen märks mindre kanske för att vi inte vill se att de finns på riktigt. Åland Benita Mattsson-Eklund om att fattigdoms­graden enligt Statistikc­entralen stigit till 13,9 procent och att 150 000 barn påverkas.

 ?? LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ??
LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland