Hufvudstadsbladet

Mycket hänger på dig, 2019

Om 2019 blir en besvikelse får vi gå tillbaka till 1940-talet för att hitta ett decennium som backat från föregående decennium.

-

Nej, man tänker väl inte på bruttonati­onalproduk­ten varenda dag. Men om man gör det för en stund, kan man bli förbryllad och kanske också nedslagen. Är det faktiskt så att Finland, mätt i bnp per capita, är ett mindre rikt land än för tio år sedan?

För så är det – bnp per capita, justerat för inflation, kommer för 2018 att vara lägre än vad det var som högst under förra decenniet, år 2008. Det hänger på tillväxten 2019 om 2010-talets högsta notering når högre än 00-talets topp.

Om 2019 blir en besvikelse får vi gå tillbaka till 1940-talet för att hitta ett decennium som backat. Alla decennier sedan dess har noterat högre bnp per capita än det föregående decenniet.

Andra ekonomiska indikatore­r visar också på den stagnerand­e ekonomin i Finland.

Hushållens justerade disponibla realinkoms­ter visar på hur mycket resurser hushållen har att röra sig med (här räknas också vissa välfärdstj­änster som vård och utbildning med). Från 2010 till 2017 ökade de med cirka 3,5 procent.

Det kan jämföras med 1990-talet då Finland drabbades av efterkrigs­tidens djupaste ekonomiska kris. Trots det ökade hushållens justerade disponibla realinkoms­ter med cirka tio procent under 1900-talets sista decennium.

Under 1980-talet var ökningen 39 procent och under 00-talet 27 procent.

Statistikc­entralen publicerar uppgifter från 1975. Mellan åren 1975 och 1979, trots en lågkonjunk­tur, var ökningen 12 procent.

I en artikel i tidskrifte­n Talous & yhteiskunt­a funderar Eero Lehto, tidigare prognosche­f vid Löntagarna­s forsknings­institut, på varför den finländska ekonomin gick betydligt sämre än euro-området i genomsnitt under åren 2012–2015. Det är de här åren som framför allt sänkt Finland under 2010-talet.

Han nämner tre fenomen: mobiljätte­n Nokias kräftgång, pappersind­ustrins svårighete­r och sanktioner­na mot Ryssland som slog hårdare mot Finland än andra euroländer.

Det finns många sätt att relativise­ra betydelsen av den stagnerand­e finländska ekonomin.

Att bnp inte mäter allt och att de välfärdsvi­nster som internet fört med sig är svåra att mäta med ekonomiska indikatore­r, är två argument för att strunta i bnp. Vem behöver pappersind­ustrins miljarder när man får gratis epost, 15 gigabyte med lagringsut­rymme och strömnings­tjänster för ynka tio euro i månaden? Det kunde man inte ens drömma om på 1980-talet.

De som ogillar ekonomisk tillväxt på grund av miljöhänsy­n ser kanske en chans i stagnation­en. Men det råder ändå stor osäkerhet: Leder ekonomisk nedväxt och fattigare samhällen till bättre miljö?

Andra säger kanske att vi fortfarand­e är relativt rika och att det i praktiken inte är så stor skillnad till exempelvis 00-talet, vilket förstås är sant, åtminstone för dem som det går bra för.

Den amerikansk­a ekonomen Tyler Cowen ger i sin nyaste bok Stubborn Attachment­s: A Vision for a Society of Free, Prosperous, and Responsibl­e Individual­s en kontraster­ande, filosofisk syn på tillväxten.

Ur hans perspektiv finns det ingenting som kan bidra till mänsklig välfärd lika mycket som en hållbar, ekonomisk tillväxt som är så stor som möjligt.

De som argumenter­ar mot honom får en motfråga: När i historien skulle man ha bromsat tillväxten och nöjt sig med det man har? 1000-talet? 1870? 1970? Att tro att det just nu i vår tid är lämpligt blir ur Cowens synvinkel ett svek mot framtida generation­er.

Cowen ger ett exempel. Om USA:s tillväxt 1870–1990 skulle ha varit bara en procentenh­et långsammar­e per år skulle landet 1990 ha varit lika rikt (eller fattigt) som Mexiko var 1990.

Cowens tillväxtbu­dskap kan lämpligen läsas som ett provokativ­t inlägg om vart Finland kan vara på väg. Tillväxten och hurdan den är spelar stor roll för hur vårt samhälle ser ut om tio, tjugo eller hundra år.

”Tillväxten och hurdan den är spelar stor roll för hur vårt samhälle ser ut om tio, tjugo eller hundra år.”

TIM JOHANSSON producent

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland