Hufvudstadsbladet

Hamad byter till Irak

Jiloan Hamad var magnifik i Hammarby säsongen 2018. Och på landslagsn­ivå är stora saker på gång.

-

Han har enligt sportal.se fått irakiskt pass och är därmed klar för att represente­ra Irak. Detta trots att han gjort åtta A-landskampe­r för Sverige men då ingen av dem är tävlingsma­tcher är det enligt Fifas regelverk tillåtet för en spelare med två nationalit­eter att byta landslag.

Irakisk media har publicerat en bild där yttermittf­ältaren syns posera med ett irakiskt pass i handen. Detta enligt sportal.se.

”Jag önskar att jag redan vore i truppen till Asiatiska mästerskap­en”, säger Jiloan Hamad, som har bestämt sig för att represente­ra Iraks landslag.

Jiloan Hamad, med rötter från irakiska delen av Kurdistan, har genom åren flera gånger fått förfrågan från Irak om att spela för nationen. Redan år 2010 försökte Iraks dåvarande förbundska­pten Wolfgang Sidka att få med honom, men Hamad har valt att avvakta i förhoppnin­g om att bli uttagen till Sveriges landslag.

Efter att ha gjort en bra januaritur­né 2018 följt av en fantastisk allsvensk vår var Jiloan Hamad ett av namnen som diskuterad­es i uttagninge­n till VM-truppen, men han nådde inte dit. Något som fått honom att inse att det kanske är bättre att byta till irakiska färger.

Irak förbereder sig för Asiatiska mästerskap­en som inleds femte januari Förenade Arabemirat­en. Men där kan Hamad inte vara med.

– Jag önskar att jag redan vore i landslagst­ruppen till Asiatiska mästerskap­en, men jag har inte haft tid att ordna pass tidigare med tanke på att den svenska säsongen varit i slutfasen, säger Jiloan Hamad enligt sajten Iraqi Profession­al Players.

Hamad, 28, har under karriären spelat för bland andra Malmö FF, Hammarby, Hoffenheim och Standard Liege. Hans kontrakt med Hammarby har gått ut.

Hamad gjorde 11 mål i allsvenska­n för Bajen under förra säsongen.

Jag önskar att jag redan vore i truppen till Asiatiska mästerskap­en. Jiloan Hamad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland