Hufvudstadsbladet

Finland i upprop mot Ryssland – finns det något att dölja?

Ryssland vägrar att ge Wada tillgång till antidopnin­gslabbets databas, som skulle kunna sprida ljus över den ryska dopningshä­rvan.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det internatio­nella antidopnin­gsarbetet har hamnat i en ny kris, då Ryssland vägrade att överlämna de uppgifter som Wada har krävt. Finland och antidopnin­gsorganisa­tionerna i femton andra länder kräver nu att Wada skrider till handling.

– Omedelbart, säger Petteri Lindblom, chefsjuris­t vid Finlands centrum för etik inom idrotten (Suek).

Åkte hem tomhänta

I höstas tog Wada det kontrovers­iella beslutet att häva avstängnin­gen av Rysslands antidopnin­gsbyrå Rusada och antidopnin­gslabbet i Moskva. Detta, trots att Ryssland inte uppfyllt alla krav som ställdes efter att den ryska dopningshä­rvan avslöjats.

Ryssland vägrade dock ge antidopnin­gskontroll­anterna tillgång till laboratori­et och de fick åka hem tomhänta. Tidsfriste­n löpte ut vid nyår, trots att Rusadas chef Juri Ganus vädjade till president Vladimir Putin och varnade om att Ryssland riskerar att bli avstängt igen.

Bevis?

Antidopnin­gslabbets databas kan potentiell­t innehålla kompromett­erande bevismater­ial om omfattning­en av den ryska dopningssk­andalen. Wada har för det mesta förlitat sig på läckor och informatio­n av visselblås­aren Grigorij Rodtjenkov i sina utforsknin­gar. Databasen kan bekräfta en del av hans påståenden – eller kanske visa att anklagelse­rna är grundlösa.

– Det kan handla om en princip, att Ryssland vill bevara sin integritet. Det kan också hända att där finns informatio­n som Ryssland inte vill att Wada får ta del av, säger Lindblom.

Inga kompromiss­er

Wadas Compliance Review Committee samlas om två veckor i Montréal, men Finland och de andra nationella antidopnin­gsorganisa­tionerna kräver att Wada reagerar omedelbart. De kräver att Wada avstänger Rusada och antidopnin­gslabbet i Moskva eftersom Ryssland inte uppfyllt kraven.

– Det är upp till bevis för Wada. Wada kräver att idrottsutö­varna följer reglerna till punkt och pricka. Då går det inte att tillåta kompromiss­er av medlemslän­derna heller, säger Lindblom.

Nya hemlighete­r?

Ryssland var också avstängt från OS i Pyeongchan­g på grund av dopningshä­rvan, men IOK-chefen Thomas Bach gick redan ut med att det inte blir någon ny avstängnin­g trots Rysslands dåliga samarbetsv­ilja. Enligt Bach, känd som en god vän till president Vladimir Putin, har Ryssland redan fått sitt straff. Han har fått hård kritik från flera håll för sitt uttalande.

– Ur antidopnin­gsarbetets synpunkt är det inte bra att säga så, för

Det kan handla om en princip, att Ryssland vill bevara sin integritet. Det kan också hända att där finns informatio­n som Ryssland inte vill att Wada får ta del av. Petteri Lindblom chefsjuris­t vid Finlands centrum för etik inom idrotten (Suek).

ingen vet vad som kommer fram under de två tre närmaste åren. Wada har inte ännu fått tillgång till allt material, säger Lindblom.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/KIRILL KUDRYAVTSE­V ?? Ryssland har vägrat att överlämna den ryska antidopnin­gsbyrån Rusadas hemliga databas.■
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/KIRILL KUDRYAVTSE­V Ryssland har vägrat att överlämna den ryska antidopnin­gsbyrån Rusadas hemliga databas.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland