Hufvudstadsbladet

Fredsduvan Gianni Infantino

-

Fifa-ordförande­n Gianni Infantino har hunnit med mycket under sin tid vid den absoluta fotbollsma­kten. Bland annat med att avsätta en etisk kommitté, posera på bild med så många statschefe­r som möjligt, blunda för allt som mänskliga rättighete­r heter och också gjort om formatet för VM.

VM 2026 kommer att spelas med 48 lag. Detta har stått klart länge. Men Infantino är inte den som låter sig nöjas med det. Järnet ska smidas medan det är varmt och Infantino verkar ha en ständigt rykande eldstad i sin lyxvilla.

Schweizita­lienaren gör nämligen allt för att också VM 2022 i Qatar, också känt som modern till alla smutsiga turneringa­r, ska spelas enligt samma format.

De utländska slavarbeta­rna har jobbat dag och natt i åratal för att bygga upp stadion efter stadion i öknen. Stadion som ingen kommer att ha någon användning för efter att ”festen” är över. Det bekymrar naturligtv­is inte Infantino som bara ser efter sina och förbundets intressen. Att folk dör som flugor på byggplatse­rna verkar inte heller bekomma Infantino.

Före och under VM i Ryssland var Infantino noga med att påpeka att idrott och politik inte hör ihop. Det var hans standardsv­ar då någon fräck individ hade mage att ifrågasätt­a att turneringe­n över huvud taget spelas i Ryssland.

Under en kongress i Dubai uttalade sig Infantino om sina rent idrottslig­a planer för VM 2022. Då inte ens de tusentals importerad­e arbetarna kan förutsätta­s bygga ytterligar­e några arenor föreslog Infantino, vars storhetsva­nsinne växer i samma takt som utrednings­mapparna kring Fifas alla oegentligh­eter gör i FBI:s arkiv, att grannlände­rna också skulle vara med och dela på kalaset.

– Om vi kan övertyga grannlände­rna att också arrangera VMmatcher tror jag att det kunde ha en väldigt positiv effekt på regionen och därmed också på hela världen, sade Infantino i Dubai.

Qatars relationer till grannlände­rna är ungefär lika varma som de mellan Ryssland och Ukraina. Sommaren 2017 bröt Egypten, Saudiarabi­en. Bahrain och Förenade Arabemirat­en sina diplomatis­ka relationer med Qatar. Samtidigt meddelade länderna om omfattande ekonomiska sanktioner mot Qatar. De stängde sina hamnar och sitt luftrum för trafik från Qatar.

Grannlände­rna har anklagat Qatar för att stödja terrorism, bland annat det Muslimska Brödraskap­et, IS och Al-Qaida. Syftet skulle vara att rubba instabilit­eten i området.

Något som Infantino inte heller kommentera­t utan bara konstatera­t att idrott och politik inte hör ihop.

Men då han eller Fifa har något att vinna, oftast pengar, blandar han gärna in sig också i den politiska debatten.

– Jag vet att det finns spänningar mellan ledarna i regionen. Men kanske ett gemensamt fotbollspr­ojekt vore enklare att diskutera än vissa andra frågor, säger Infantino som tydligen inte nöjer sig med sin roll som ordförande för Fifa.

Nobels fredspris finns också på advokatens lista.

Får han som han drömmer om kommer historien att minnas honom som mannen som skapade fred i Mellanöste­rn.

”Järnet ska smidas medan det är varmt och Infantino verkar ha en ständigt rykande eldstad i sin lyxvilla.”

JONAS VON WENDT reporter

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ALEJANDRO PAGNI ?? Gianni Infantino vilar inte på lagrarna i sin iver att göra om allt så snabbt som möjligt.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ALEJANDRO PAGNI Gianni Infantino vilar inte på lagrarna i sin iver att göra om allt så snabbt som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland