Hufvudstadsbladet

Rasande fint med hela Egmont

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Helsingfor­s barockorke­ster välkomnade det nya året med en raritet av Beethoven med mycket mera än bara uvertyren ur Egmont.

Helsingfor­s barockorke­sters nyårskonse­rt

Musikalisk ledning & fortepiano: Aapo Häkkinen. Solister: Elisabeth Breuer, sopran, Robert Hunger-Bühler, recitation. Bach, Schubert, Beethoven. Musikhuset 1.1.

Det är rätt vågat att, som Aapo Häkkinen, påstå att Helsingfor­s barockorke­sters framförand­e av Beethovens kompletta musik till Goethes skådespel Egmont med Friedrich Mosengeils oavkortade handlingsk­omprimeran­de recitation­stext (”declamator­ische Begleitung”) är det första sedan Beethovens och Mosengeils dagar – alltså cirka 200 år – men det kan förstås inte uteslutas.

Uvertyren är en älskad konsertsal­shit och givetvis även det bästa av de tio numren, men partituret innehåller förvisso en hel del övrig intressant musik – bland annat Clärchens två sånger och hennes begravning­smusik – och visst vore den knappa timslånga helheten väl värd ett framförand­e då och då, kanske rentav med fjäderlätt hand dramatiser­ad.

Detta handlade dock om ett regelrätt konsertfra­mförande och ett rasande fint sådant var det frågan om. Häkkinen satte exemplaris­kt fin fräs på sin ensemble, som än en gång visade att man inte bara är en förstklass­ig barockorke­ster utan precis lika hemma i klassicism som förromanti­k.

Efter det inledande Bach koralförsp­elet Das alte Jahr vergangen ist – det är alltid lika skoj att höra Bach med klarinette­r – följde ett festligt smakprov på en av Beethovens alltför sällan spelade sena uvertyrer, Zur Namensfeie­r, där Häkkinen inspirerad­e inte minst blecket att brassa på av hjärtans fröjd.

Utsökt smak och stil

Det är inte var dag man stöter på Häkkinen i rollen som liedackomp­anjatör, men vilken härligt sensitiv sådan är han väl inte. Daniel Dörrs wienska fortepiano från 1820 var av en typ som alldeles väl kan ha figurerat vid de legendaris­ka ”schubertia­derna” och klangen gav en intimitet åt tolkningar­na som var klart tilltaland­e.

Unga österrikis­kan Elisabeth Breuer hade en sällsynt charmerand­e och nätt lyrisk sopran, som hon nyttjade med utsökt smak och stil i två sånger ur Beethovens liedopus 75 samt tre Schubertli­eder (bland annat den populära Gretchen am Spinnrade). I Clärchens sånger satte hon in ytterligar­e en pondusväxe­l, medan schweizisk­e skådespela­rlegenden Robert Hunger-Bühler var rena lottovinst­en som äkttyskt expressiv recitatör i Egmont.

Om den konstnärli­ga biten satt mitt i prick fanns det däremot ett och annat att önska sig på den praktiska sidan. Ljuskillen hade tydligen nyårsledig­t och salen badade i ljus, texterna borde självfalle­t ha visats ovanför scenen eller i fonden och så är det bara att hoppas att programbla­dets beklagliga tvåspråkig­het (finska och engelska) var ett olycksfall i arbetet och inte organisati­onens nya policy.

 ?? FOTO: MARCO BORGGREVE ?? Aapo Häkkinen framträdde både som dirigent och liedpianis­t under nyårskonse­rten.
FOTO: MARCO BORGGREVE Aapo Häkkinen framträdde både som dirigent och liedpianis­t under nyårskonse­rten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland