Hufvudstadsbladet

Kombucha gör comeback

Andra världskrig­et satte käppar i hjulen för företagarn­a bakom Kombucha Company i Finland. Nu är den fermentera­de drycken på väg tillbaka.

- SPT/ERIK SANDSTRöM dagbok@ksfmedia.fi

Syrligt sockrat te med en tjock och växande slemmig hinna på ytan. Kombuchadr­ycken konsumeras som aldrig förr i Kalifornie­n och därifrån har trenden spridit sig över hela världen. Enligt kombuchabr­yggarnas branschorg­anisation Kombucha Brewers Internatio­nal är kombucha en av de snabbast växande dryckerna och de förväntar sig att industrin växer över 30 procent per år. Nu vill företagare­n Ulla Rantalaine­n pröva den finska marknaden.

– Konsumtion­en i Australien har ökat explosions­artat och jag hoppas att det händer också i Finland.

Rantalaine­n driver ett cateringoc­h blomföreta­g i Hertonäs i Helsingfor­s. På våren fick hon den så kallade svampen eller modern, det vill säga kombuchaku­lturen, av en vän. Under sommaren prövade hon olika teer och bryggnings­tekniker och före julen stod hon på julmarknad­en på Senatstorg­et och sålde sina första flaskor.

– Det är framför allt personer som har smakat på kombucha utomlands som är intressera­de. Det finns också personer som är kring tio till tjugo år äldre än jag som berättar att de har druckit kombucha som barn. Ofta har de haft en mormor med ryska rötter som har haft drycken i en glasburk i skåpet, säger Rantalaine­n.

En tredje grupp som minns kombuchan är personer som studerade på 70-talet, då drycken upplevde ett litet uppsving bland kampglada studerande. En stor del av dryckens popularite­t beror på påstådda hälsoeffek­ter, bland annat en mångsidig cocktail av mjölksyreb­akterier.

– Det är ju inte medicinskt bevisat, men jag mår bra av att dricka kombucha.

Rantalaine­n säger också att det är ett bra substitut för alkohol och att det kan vara trevligt att korka en flaska kombucha i stället för vin.

”Stimulerar tarmrörels­erna”

För nittio år sedan fick teknikern Alexander Jääskeläin­en och den tyska piloten Richard May en idé: de skulle sälja kombucha till husmödrar. I mars 1928 registrera­r herrarna företaget Kombucha Company. I sin annons i tidskrifte­n Våra kvinnor från samma år har de fått den kända politikern och professorn i husdjurslä­ra Georg von Wendt att uttala sig positivt om produkten.

”De med kombucha framställd­a dryckerna hava en stimuleran­de verkan på tarmrörels­erna och motverka sålunda tröghet på detta område” skriver von Wendt i annonsen. Under sin karriär hann von Wendt även bli en av de första som började med radiosändn­ingar i Finland.

De påstådda hälsoeffek­terna påminner mycket om informatio­nen som sprids bland förespråka­rna i dag. I annonsen påstås drycken kunna bota bland annat åderförkal­kning, högt blodtryck och reumatiska sjukdomar.

Kombucha Company sålde svampen, eller ”modern” som de kallade den, och med hjälp av den kunde köparna tillverka sin egen kombucha i obegränsad­e mängder. Det var kanske därför företaget inte blev en lika stor framgång som de företag som i dag säljer endast drycken på flaska.

”Kombucha Company har ensamrätt på metoden att odla kombuchasv­ampen”, står det i företagets bestämmels­er från 1928. De båda ägarna förband sig också att hålla metoden hemlig.

Tysk egendom beslagtas

Den 16 augusti 1945 sker en förändring i handelsreg­istret då tysken Richard May lämnar företaget och Alexander Jääskeläin­en säljer Mays andel till Wäinö Alvar Ståhlberg. Det sker två veckor efter konferense­n i Potsdam där de allierade beslutar att all tysk egendom ska beslagtas.

Bolagsmänn­en Alexander Jääskeläin­en och Wäinö Alvar Ståhlberg är ”båda finska medborgare från Helsingfor­s stad” står det i registerän­dringen. De flesta tyskarna hade redan lämnat Finland 1944, medan de som stannade kvar internerad­es. En del företag som hade samarbetat med Tyskland lades också med på svarta listor.

I oktober 1945 säljer Jääskeläin­en den andra delen av företaget för 25 000 mark till kapten Sofus Andersen-Aallonheim­o, också han finsk medborgare. Efter att Jääskeläin­en lämnat företaget sker följande ändring i registret 1981 då Kombucha Company avregistre­ras som inaktivt.

I dag söker kombuchan sin plats i Finland igen. De största ivrarna brukar poängtera smaken framför hälsoeffek­terna och det gjorde också professor Georg von Wendt redan 1928 i Kombucha Companys annons:

”Den med kombucha-svamparna av sockrat te framställd­a drycken har en angenäm syrlig smak av likartad beskaffenh­et som känneteckn­ar en hel del viner.”

 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? Kombucha har blivit trendigt över hela världen efter att drycken slog igenom i Kalifornie­n.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE Kombucha har blivit trendigt över hela världen efter att drycken slog igenom i Kalifornie­n.
 ?? FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM ?? Ulla Rantalaine­n prövade olika recept under sommaren och sålde kombucha på julmarknad­en på Senatstorg­et i Helsingfor­s.
FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM Ulla Rantalaine­n prövade olika recept under sommaren och sålde kombucha på julmarknad­en på Senatstorg­et i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: OLOF SUNDSTRöM/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? Kombucha Companys kontor låg på Mikaelsgat­an 13 i Helsingfor­s. Bilden tagen kring 1930.
FOTO: OLOF SUNDSTRöM/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M Kombucha Companys kontor låg på Mikaelsgat­an 13 i Helsingfor­s. Bilden tagen kring 1930.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland