Hufvudstadsbladet

Så här tillreder du kombucha

-

● För att tillverka drycken behövs en kombuchaku­ltur. Lättast är det med en bit av den slemmiga hinnan, en så kallad kombuchabe­bis, och lite färdig kombucha. Det är också möjligt att starta en sats med en flaska kombucha från butiken.

● Koka te och blanda i en del socker till tio delar te. Låt det svalna. Blanda det söta teet och kombuchaku­lturen med varandra.

● Förvara gärna satsen till exempel i glas som inte reagerar med den sura drycken. Skydda satsen med ett hushållspa­pper eller en handduk som släpper igenom luft. Förvara drycken på ett välventile­rat ställe för att undvika att det uppstår mögel. Drick inte en sats som har möglat, det kan vara skadligt.

● Låt drycken fermentera och provsmaka efter hand, du avgör när den är klar. Det kan ta en dag eller några veckor, processen beror på bland annat mängd och temperatur.

● Lägg drycken på flaska strax innan den är lämpligt sur och fortsätt fermenteri­ngen på flaska så att det bildas kolsyra. Se upp med glasflasko­r som kan explodera om trycket blir för högt.

● Förvara flaskan i kylskåpet när drycken har jäst klart. Fermenteri­ngen avstannar nästan helt när drycken kyls ner.

● Spara modern och lite vätska från den förra satsen och tillverka nästa sats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland