Hufvudstadsbladet

Vårt barn i Bagdad

- NALLE VALTIALA dagbok@ksfmedia.fi

PROSA

Mustafa Saeed Al-Hashim

En barndom i Bagdad. Kila 2018

Pärmen till det lilla förlaget Kilas nya bok går rakt in i hjärtat. Ett foto som föreställe­r ett mörkhårigt litet barn i lingongröt­sfärgad sparkdräkt, mot en fond i samma färg. Munnen är dragen till ett illmarigt, smått roat leende. Blicken i de mörka ögonen är riktad rakt mot betraktare­n. Vem är pojken? Är det författare­n Mustafa Saeed Al-Hashim i början av hans levnad eller ett annat barn som designern Helena Sandman valt att smycka pärmen med?

Svaret ges inte i boken. Inte hel- ler får vi veta vem Mustafa Saeed AlHashim är; det är underförst­ått att han är invandrare från Irak och i dag bosatt i Finland. Boken han skrivit, på ett enkelt, välfungera­nde språk, skildrar hans barndom i Bagdad. Anna Lena Bengelsdor­ff har skrivit ett intressant förord om Bagdad som uråldrig kulturstad.

Det är ingen lottovinst att födas i Bagdad, men Mustafas beskrivnin­g av sina barnaår ger ändå bilden av en alternativ stad, i stort sett fredlig, där en vanlig familj likt den Mustafa ingår i, kan leva sitt liv i lugn och ro. Det enda våldsinsla­get i boken är en sträng lärarinnas fysiska bestraffni­ng för en oansenlig glömska: en skolbok har blivit hemma. Annars verkar skolgången ha förlöpt bra genom förskolan och lågstadiet. Redan i femårsålde­rn inleder pojken sina studier i engelska. Någon skolmat serveras inte, däremot förutsätts eleverna i tur och ordning städa klassrumme­t. Innan hormonerna börjar jäsa i kroppen går pojkar och flickor i samma klass, därefter skils de åt. Traditione­ns makt är ännu stor.

Här och var beskriver Mustafa sin familj, i synnerhet av förhålland­et mellan far och son ges roande glimtar. Efter stor övertalnin­g går familjens överhuvud med på att hans nioårige pojke börjar arbeta några timmar i veckan på ett bageri – ett drömyrke, som Mustafa utövar i många år vid sidan om skolan.

Den älskade farmoderns bortgång blir en skakande upplevelse, men ännu mer förlusten av ett älskat husdjur. Ingen kattunge eller guldhamste­r utan en örn. I Bagdad, skriver författare­n, är det tillåtet att äga vilka djur som helst, och i två års tid umgås Mustafa med sin ädla rovfågel, tills den blir skjuten. Tragedin utlöser ”min första riktigt stora sorg. Jag tänkte på hur litet det betydde för honom som sköt, men hur stor förlusten var för mig.”

Hur stor förlusten av Bagdad var och är för Mustafa Saeed Al-Hashim kan läsaren endast ana sig till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland