Hufvudstadsbladet

”De anhöriga ville se stället med egna ögon”

Anhöriga till de österbottn­ingar som saknas i Nordnorge var i går på besök nära olycksplat­sen för att följa med arbetet. Det handlar inte längre om att hitta levande.

- MARCUS LIILKVIST nyheter@hbl.fi

Det är kolmörkt, stilla, uppehåll och ett par minusgrade­r i den ödsligt belägna Tamokdalen mellan Tromsö och Kilpisjärv­i när vi anländer på fredagseft­ermiddagen. Polisen har nyss under en presskonfe­rens meddelat att det inte längre rör sig om en räddningsi­nsats, utan ett eftersök.

– Nu är det beslutat utifrån medicinsk utvärderin­g att vi sö-

ker omkomna personer, säger polisens insatsleda­re John-Kåre Granheim.

Mycket snart efter att vi anlänt till den privata tomt längs fjälldalen där polisen har upprättat en tillfällig ledningsce­ntral hålls en snabbt inkallad presskonfe­rens klockan fem norsk tid. Vi är en handfull journalist­er på plats, och vi får då veta att ytterligar­e eftersök knappast kommer att kunna ordnas under helgen.

– Som läget är nu så kan helikopter­n nog landa i det aktuella lavinområd­et. Men väderprogn­osen säger att det kommer mer nederbörd under lördag eftermidda­g och kväll. Då vill vi inte riskera att inte få ned manskapet i tid, säger insatsleda­ren.

Från ledningsce­ntralen är det bara någon kilometer till platsen där en lavin gick i onsdags samtidigt som de fyra topptursåk­arna, en rikssvensk­a och tre finlandssv­enska män, passerade. De var på väg upp till Blåbaerfje­llet då snömassor lossnade från bergets topp och drog igång en lavin nedför fjällets sydbrant som de antagligen höll på att passera. Skidspår går in i skredområd­et, men inte ut.

Efter flera frustreran­de dagar med ytterligar­e snöfall som förvärrat riskerna – samt dålig sikt – gjordes framsteg på fredagen då den överflygan­de helikopter­n fann signaler från två transceive­rs, sådana som turåkare använder för att utföra kamraträdd­ning ifall någon hamnar i en lavin.

Men det är ett svårt arbete att gräva fram de saknade i lavinkägla­n som är 300 meter bred och mellan 600 och 800 meter lång – och ligger på kring tusen meters höjd i en brant.

Anhöriga på plats

Uppdragets nya karaktär gör att man inte alls är redo att ta några risker.

– Det finns inte längre någon möjlighet att hitta levande i lavinen. Och eftersom vi inte längre söker efter levande personer kommer vi inte att riskera det manskap som ska upp till lavinområd­et, säger insatsleda­ren.

Då batteriern­a i sändarna kan ta slut har platserna GPSmarkera­ts av helikopter­n.

– De signaler vi fick i dag var väldigt starka. Men ifall vi ska kunna söka mer grundligt måste vi ned på marken. Det har vi inte kunnat gö ra under fredagen, säger JohnKåre Granheim.

Han tillägger också att man inte vet varför de två övriga saknades transceive­rsignaler hittats.

– Signalerna rör sig lång väg så de ligger knappast för djupt.

Vi har förstått att anhöriga har kommit hit för att följa med er insats. Vilken hjälp har de fått från er?

– De har fått hjälp av kristeamet i Balsfjords kommun där vi befinner oss. De får stöd och tas omhand på bästa möjliga sätt.

Vi befinner oss nu på den tillfällig­a ledningsce­ntralen som har byggts upp här. Har de anhöriga varit här?

–Ja, de har varit här i dag och jag har träffat dem. De hade ett stort behov av att få se platsen med egna ögon.

 ?? FOTO: MARCUS LILLLKVIST ?? Polisens insatsleda­re John-Kåre Granheim var osäker om arbetet för att hitta de försvunna skulle kunna fortsätta under lördagen, på grund av fortsatt svåra väderförhå­llanden.
FOTO: MARCUS LILLLKVIST Polisens insatsleda­re John-Kåre Granheim var osäker om arbetet för att hitta de försvunna skulle kunna fortsätta under lördagen, på grund av fortsatt svåra väderförhå­llanden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland