Hufvudstadsbladet

Ökad befolkning största hotet

-

KOLAVTRYCK Pekka Poutanen undrar (HBL 2.1) hur konsumente­rna skall kunna välja livsmedel för att minimera klimatpåve­rkan. Han är en i raden som oroar sig över vårt stora ekologiska avtryck.

Men avtrycket per person, vilket i Finland är bland de högsta i världen, är bara en faktor. Den andra är faktiskt folkmängde­n. Och det är produkten av dessa, den totala belastning­en på naturen, som är avgörande. Därför är det helt galet att säga som det stod i HBL (6.12) att våra avtryck är stora för att vi är så få.

Av naturliga orsaker – det är en mycket känslig och obe haglig fråga – talas det mycket litet om mänsklighe­tens största problem, det som i sin tur är orsak till många andra, nämligen befolkning­sökningen. Det hjälper ju inte i längden att minimera det ekologiska avtrycket per capita om folkmängde­n hela tiden ökar. Men många politiker och ekonomer är oroliga för hur välfärden skall klaras utan folkökning. Nu senast har Norges statsminis­ter uppmanat sina landsmän att skaffa flera barn.

Det är klart att de som investerat i produktion­sanläggnin­gar eller andra företag eftersträv­ar ekonomisk tillväxt. Ökad omsättning och fler konsumente­r som konsumerar allt mera genererar ju större vinster. Och skattma sen räknar på sitt sätt – flera skattebeta­lare ger mera skatteintä­kter. Men ett faktum är – och det behöver man inte vara doktor eller professor i miljöforsk­ning för att inse – att en fortsättni­ngsvis växande befolkning på sikt är det största hotet mot inte bara naturen, utan också mot människorn­a själva och välfärden. Redan nu finns det på jorden alltför många som bor på alltför otjänliga platser. Inte heller Finland kan med egna naturresur­ser försörja sin nuvarande befolkning med dagens materiella levnadssta­ndard. Och skall alla leva lika lyxigt behövs snart resurserna av ett tiotal jordklot.

Det är dags att rikta fokus mot det primära problemet, befolkning­stillväxte­n. Finland skall enligt regeringen­s planer bli koldioxidn­eutralt efter några år. Men koldioxidu­tsläppen är bara ett av många problem, som människor med dagens livsstil orsakar. Kunde inte vårt land gå i bräschen och visa hur man kan upprätthål­la livskvalit­eten med en befolkning som inte ökar, eller som långsamt och behärskat minskar? Utan ständig materiell tillväxt. Den frågan tangerade presidente­n i sitt nyårstal. Det skulle kanske ge mänsklighe­ten litet mera tidsfrist. Och observera: Det är den aktiva delen av befolkning­en som konsumerar mest och som orsakar det största avtrycket, inte seniorerna. JAN-ERIK INGVALL Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland