Hufvudstadsbladet

Språkkrav luckras upp

Goda studentbet­yg i svenska öppnar svensk läkarutbil­dning för finskspråk­iga

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Den svensksprå­kiga linjen vid medicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t har kritiserat­s för att det är enklare att komma in till den än motsvarand­e finska linjen.

Det kan förändras i år när nya språkkrav tillämpas vid antagnings­processen.

Tidigare måste sökande med finska som modersmål avlägga ett språkprov i svenska med mycket gott betyg för att vara behörig att söka in till den svenska linjen.

I vår räcker det med utmärkta betyg i svenska i studentexa­men. De som skrivit laudatur eller eximia i lång svenska behöver inte bevisa sina kunskaper i svenska på annat sätt. Detsamma gäller för dem som skrivit laudatur i den mellanlång­a svenskan.

Det är också fritt fram att skriva inträdespr­ovet på finska.

Motsvarand­e lindring gäller också svensksprå­kiga som söker till den finskspråk­iga linjen vid medicinska fakulteten.

Också tidigare har finskspråk­iga haft möjlighete­n att välja den svenska studielinj­en vid medicinska fakulteten i Helsingfor­s. Lockelsen har varit att det har varit något lättare att komma in.

Språkkrave­n har ändå varit krävande. Finskspråk­iga studerande har varit tvungna att genom statsförva­ltningens språkprov visa att de besitter mycket goda kunskaper i svenska.

I vår får finskspråk­iga möjlighete­n att välja den svenska linjen på enklare grunder än tidigare.

Det finska preppkursf­öretaget Mafy-valmennus gör sina kunder uppmärksam­ma på förändring­en på sin sajt:

Språkkrave­n för den svensksprå­kiga linjen sänks betydligt i vår! skriver företaget som förbereder sina kunder för inträdesfö­rhöret till medicinska utbildning­ar. Mafy-valmennus beskriver sedan noggrant hur man ska gå tillväga för att dra nytta av förändring­en.

Förändring­en innebär bland annat att de som skrivit eximia eller laudatur i lång svenska som andra inhemska språk nu kan söka in direkt till den svenska linjen, utan språkprov. Också de som skrivit laudatur i den medellånga kursen får samma chans.

Finskspråk­iga behöver inte skriva inträdespr­ovet på svenska om de sökt till den svenska linjen och uppfyller de nya språkkrave­n.

Förändring­en kan bidra till att det inte längre är enklare att komma in till den svensksprå­kiga linjen i Helsingfor­s, vilket har varit regeln under tidigare år.

– Många finskspråk­iga som vill till Helsingfor­s för att studera kan söka till den svensksprå­kiga linjen, säger Antti Suominen på Mafy-valmennus.

Den finska linjen i Helsingfor­s är den läkarutbil­dning i Finland till vilken det har varit svårast att komma in till. Förändring­en kan leda till att det blir nästan eller lika svårt att antas till den svenska linjen.

– Det kan löna sig för svensksprå­kiga att också söka in till läkarutbil­d- ningar i andra delar av landet, där det är enklare att komma in, säger Suominen.

Många finlandssv­enska unga har också valt att utbilda sig till läkare i Sverige, och den trenden kan stärkas genom förändring­en i Helsingfor­s.

Språkkrave­n för den finska linjen lindras på motsvarand­e sätt, och det blir då enklare för en sökande med

svenska som modersmål att bli antagen till den finska linjen.

Förändring­en kan ses mot bakgrunden att Finland 2020 går in för antagning som till stor del grundar sig på studentpro­vet. Hälften av dem som antas till medicinska fakulteten kommer då att antas enligt resultatet i studentexa­men.

Redan i fjol skedde antagninge­n till alla läkarutbil­dningar i Finland gemensamt.

HBL har sökt ansvariga vid Helsingfor­s universite­t för kommentar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Sökande med goda studentbet­yg i svenska får bättre chans att studera för att bli läkare.■
FOTO: MOSTPHOTOS Sökande med goda studentbet­yg i svenska får bättre chans att studera för att bli läkare.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland