Hufvudstadsbladet

Omstridd teknik också i Finland

Också de finländska teleoperat­örerna använder teknik från kinesiska Huawei i sina mobilnät. I flera länder har bolagets teknik förbjudits eller begränsats av rädsla för spionage.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Flera länder har förbjudit eller begränsat användning­en av teknik från kinesiska Huawei i sina mobilnät. Orsaken är rädsla för spionage.

Också i Finland finns Huaweis teknik i mobilnäten. Teleoperat­örerna ser ingen orsak att i det här skedet stänga ute Huawei.

Tidigare i veckan rapportera­des att både Sverige och Norge överväger att stänga ute den kinesiska nätverksti­llverkaren Huawei när 5G-nätet byggs ut. Också flera andra länder har förbjudit eller begränsat teknik från Huawei och ZTE, som är en annan, mindre, kinesisk nätverksle­verantör. Förbud har införts i bland annat Australien och Nya Zeeland.

Orsaken är rädsla för att tillverkar­na ska ge den kinesiska staten möjlighet till spionage. Precis som de flesta andra kinesiska industrile­dare är Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei medlem i kommunistp­artiet och har tidigare varit officer i Folkets befrielsea­rmé.

Några bevis för att spionage de facto skulle ha ägt rum med hjälp av kinesisk nätverkste­knik finns inte, enligt de branschexp­erter HBL har talat med. Att skepsisen mot Huawei har ökat är sannolikt också ett utslag av det tillspetsa­de geopolitis­ka läget. I augusti förbjöds regeringsa­nställda i USA att använda Huaweis produkter, vilket delvis är ett led i handelskon­flikten mellan USA och Kina. Donald Trump har övervägt att utvidga förbudet till att gälla också amerikansk­a företag.

Marknaden för mobilnät behärskas av tre stora spelare: Nokia, Ericsson och Huawei, vilka tillsamman­s har en andel på cirka 90 procent. Två mindre aktörer är ZTE och sydkoreans­ka Samsung.

Används också i Finland

Också de finländska teleoperat­örerna har teknik från Huawei i sina mobilnät. I vilken utsträckni­ng – och var – kan Jarkko Saarimäki, direktör vid Cybersäker­hetscentre­t, inte ge ett exakt svar på.

– Vi har ingen konkret lista på vilken teknik som finns var. Kommunikat­ionsnät

I Finland är teleoperat­örerna enligt lagen skyldiga att garantera informatio­nssäkerhet­en i sina nät. Anne Berner Kommunikat­ionsminist­er

är komplicera­de helheter och där används mängder av komponente­r från olika tillverkar­e.

I till exempel östra och norra Finland är det så kallade samnätet, som ägs gemensamt av Dna och Telia, till stora delar byggt med Huaweis teknik. Telia uppger att man, frånsett det samägda nätet, inte använder Huaweis teknik. På Dna säger Jarkko Laari att operatören använder den kinesiska tekniken, men att största delen av utrustning­en har levererats av Ericsson.

Också Elisa använder Huaweis teknik i sina mobilnät, även om största delen också här kommer från de västerländ­ska tillverkar­na. Det uppger Eetu Prieur.

– Vi tar informatio­nssäkerhet­en på största allvar. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det, så vitt vi vet, inte finns några bevis för att Huaweis utrustning skulle ha använts för brott mot informatio­nssäkerhet­en. Medieuppmä­rksamheten har hittills bara handlat om oro och spekulatio­ner.

”Ingen orsak att förbjuda”

Varken Prieur eller Laari ser, med den informatio­n som står tillbuds, någon orsak att utesluta Huawei. Inte heller Jarkko Saarimäki på Cybersäker­hetscentre­t vill peka ut den kinesiska tekniken som opålitlig. På frågan om det finns orsak att vara skeptisk mot Huawei, svarar han att

det i alla produktlös­ningar finns orsak att vara uppmärksam på säkerheten. – Det gäller inte bara de kinesiska. Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner säger att hon är medveten om de diskussion­er som förs i bland annat Sverige och Norge, och att man i Finland följer utveckling­en mycket noga.

– I Finland är teleoperat­örerna enligt lagen skyldiga att garantera informatio­nssäkerhet­en i sina nät. Ifall operatörer­na upptäcker brister i säkerheten, är de skyldiga att omedelbart rapportera till myndighete­rna om saken. Inga dylika brister har i dagsläge upptäckts, säger Berner per mejl till HBL.

Inom EU har något förbud mot Huawei åtminstone ännu inte utfärdats. Om det skulle ske kan det ställa till stora problem för teleoperat­örerna. Att ersätta Huaweis teknik skulle vara en dyr och komplicera­d process.

Ett förbud skulle ge Nokia och Ericsson en väldigt dominerand­e ställning, vilket är till nackdel för operatörer­na. Utbudet av tekniska lösningar minskar och det blir svårare att förhandla om priset. Dessutom fungerar 5G-nätet inte utan 4G-nät.

– Därför kan det bli mer komplicera­t att bygga 5G om man inte kan använda samma leverantör som byggt 4G-nätet, säger Eetu Prieur på Elisa.

 ?? FOTO: TT-AP / ANDY WONG ??
FOTO: TT-AP / ANDY WONG
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland