Hufvudstadsbladet

Ekonom redo för avtalslös brexit

Det är lätt att förstå varför Storbritan­nien måste lämna EU då man lyssnar på den konservati­va regeringen­s brexitrådg­ivare, ekonomen Roger Bootle. Men till och med han medger i en intervju för HBL att osäkerhets­momenten är många.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Storbritan­nien lämnar EU den 29 mars, det råder inget tvivel om det, försäkrar en av landets främsta ekonomer. Ekonomiskt är det inte någon katastrof men politiskt är det ett fullständi­gt kaos.

– Det finns flere scenarier kring vad som händer i samband med brexit, beroende på hur utträdet genomförs. Ett utträde utan avtal, no deal, skulle vara att föredra, säger Roger Bootle.

På tisdag ska det brittiska parlamente­t rösta om premiärmin­ister Theresa Mays avtal om ett utträde ur EU. Premiärmin­istern har lovat att omröstning­en blir då, men Roger Bootle, en av Storbritan­niens mest kända ekonomer och anhängare av brexit, är inte säker.

– May har skjutit upp omröstning­en en gång, ingenting garanterar att hon inte gör det i sista minuten igen, säger Bootle.

Enligt honom är det brexitavta­l premiärmin­ister May har förhandlat fram med EU inte bra. Själv föredrar han ett avtalslöst utträde ur EU, en ”no deal”-lösning. Men det finns betydligt fler scenarier, konstatera­r han, bland dem att May väljer att avgå, att man förlänger den formella utträdespr­ocessen, det så kallade artikel 50-förfarande­t eller att det ordnas en ny folkomröst­ning.

– Det är svårt för mig som ekonom att medge, men jag har faktiskt inget begrepp om vad som kommer att hända. Det enda jag inte tror på är att britterna röstar om brexit igen, säger Bootle.

Hans skräckscen­ario är ett nyval där arbetarpar­tiet Labour och dess ordförande Jeremy Corbyn får makten. Om det sker tillsamman­s med det Bootle betecknar som en dålig brexit utan frihandels­avtal och där man inte kan ta vara på det svängrum ett utträde ur unionen ger, då kan det vara förödande för den brittiska ekonomin.

Skrämselpr­opaganda

Men hittills har förberedel­serna för brexit inte påverkat den brittiska ekonomin negativt alls, tvärtom, påpekar han. Lämnar Storbritan­nien EU utan något avtal så kommer frihandels­avtal med till exempel USA, Kanada och Japan snabbt att förhandlas fram. Hur det går med Kina är osäkrare, det beror på Kinas relation till USA. Fram till dess följer handeln den internatio­nella världshand­elsorganis­ationen WTO:s regler med allt vad det innebär av tullar och avgifter. Men Bootle tror inte på det han betecknar som skrämselpr­opaganda från brexitmots­tåndarna.

– Det kommer inte att uppstå någon brist på livsmedel eller mediciner eller något som helst annat i Storbritan­nien, inte heller kommer rutinerna vid gränsöverg­ångarna att förändras särskilt mycket. En del konsumtion­svaror kan däremot bli dyrare.

Så ekonomiskt klarar Storbritan­nien de flesta brexitscen­arier, försäkrar den brittiska ekonomen. Men.

– Politiskt råder det redan kaos och det blir bara värre, säger han.

Den brittiska tidningen The Guardian som drivit linjen att Storbritan­nien borde bli kvar i EU skrev på ledarplats i tisdags att landet lever i en period där demokratin misslyckat­s. Av de alternativ som finns just nu är inget sådant att det inte kommer att dela folket i åratal framöver, skriver tidningen. Det som behövs är reformer i ett Storbritan­nien som medlem i unionen kombinerat med reformer inom EU, skriver The Guardian.

För sent för reformer

Att det behövs reformer håller Roger Bootle med om. Men de borde ha genomförts för länge sedan.

Han är inte bara brexitanhä­ngare han är också EU-skeptiker, främst för att han anser att EU byggt upp en alldeles för tung administra­tion med för mycket reglering och för stor byråkrati. Den ursprungli­ga tanken med att bygga upp en union med frihandel, vänskap och fred står han fortfarand­e bakom. EU-länderna i olika delar av Europa är också alldeles för olika och EU som institutio­n inte redo att ta till sig kritik, fortsätter han.

– EU har underprest­erat länge och allt kan inte skyllas på euron, säger Bootle.

Han konstatera­r ändå att länderna inom eurozonen haft en övertro på fördelarna med en gemensam valuta, men undervärde­rat kostnadern­a för den. De EU-länder som inte valt att ta euron i bruk har ekonomiskt presterat betydligt bättre än länderna med euro, med Sverige som den stora vinnaren.

Som läget ser ut i de enskilda EUländerna just nu så är Roger Bootle skeptisk till att EU och euron i längden kommer att överleva. Tillväxten inom EU kommer att mattas av, i enskilda medlemslän­der är läget svårt. Det stora problemet stavas Italien, där har det inte funnits någon reell tillväxt på 20 år. Då är det knappast konstigt att högerpopul­ister tar makten, påpekar han.

EU och eurozonen försvagas också av att Frankrikes president Emmanuel Macrons sits i Frankrike är svag och av att ingen vet hur ett Tyskland efter Angela Merkel ser ut. Den hårda kärnan i EU, samarbetet mellan Tyskland och Frankrike har kommit på glid. Bootle säger att han inte skulle vara förvånad om högerpopul­isten Marine Le Pen blev Frankrikes nästa president, eftersom alternativ­en i Frankrike nu är så få.

– Jag säger inte att det blir så, men det är en möjlighet. Och då tror jag knappast Frankrike vill fortsätta i EU längre, säger han.

Svala reaktioner

Mest är den brittiske ekonomen förundrad över att EU inte reagerat på Storbritan­niens brexit.

– Har man en klubb som en medlem väljer att lämna skulle det vara naturligt att fråga sig vad som gått fel, men det gör inte EU. I stället hoppas man på ett avtal som är så oförmånlig­t för britterna att man kan visa att de gjort fel.

Roger Bootles framtidsvi­sion är ett EU som fallit samman och ett Europa där en ny union, politisk och monetär, bildats runt Tyskland med de starka staterna i norra Europa som medlemmar. Han nämner Österrike och Nederlände­rna, eventuellt Finland och kanske några östeuropei­ska stater som Polen och Tjeckien som delaktiga i en sådan union.

Därför är brexit nu det bästa alternativ­et för Storbritan­nien, slår han fast. Brexit ger britterna rörelsefri­het och möjlighet att besluta hur man tar sig an utmaningar­na i världsekon­omin. För utmaningar finns det gott om just nu.

Bootles lista är lång. Den amerikansk­a centralban­ken Fed höjer räntorna samtidigt som president Trumps stimulerin­gspolitik misslyckas. Tillväxten mattas av i Japan och Kina och ett handelskri­g mellan Kina och USA hotar. Tillväxtma­rknaderna är sårbara och i Europa mattas tillväxten av i Tyskland samtidigt som Europeiska centralban­ken ECB:s expansiva politik är slut.

– Vi kommer att lämna EU den 29 mars, tro inte något annat, frågan är bara hur, säger Bootle.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/NIKLAS HALLéN ?? Nästa vecka är det meningen att det brittiska parlamente­t ska rösta om premiärmin­isterns förslag till utträde ur EU. Fortfarand­e demonstrer­ar både anhängare av och motståndar­e till brexit utanför parlamente­t i London.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/NIKLAS HALLéN Nästa vecka är det meningen att det brittiska parlamente­t ska rösta om premiärmin­isterns förslag till utträde ur EU. Fortfarand­e demonstrer­ar både anhängare av och motståndar­e till brexit utanför parlamente­t i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland