Hufvudstadsbladet

Egen bil är inte enda lösningen

Artikelupp­slag kommer i olika former och vid märkliga tidpunkter. Som när en deltagare vid morgonkaff­et efter min herrgymnas­tikgrupp en tisdagsmor­gon berättade att det i parkerings­hallen i hans kvarter finns en gemensam eldriven bil som invånarna kan hyra

-

Det finns flera fungerande alternativ till egen bil om man bor urbant. Man kan dela bilen med grannarna, hyra bil när man behöver det eller skaffa månadskort som gäller för kollektivt­rafik, stadscykel, taxi och hyrbil. Enligt Patrick Holm på Veho fyller hyrbilarna många funktioner, men många konsumente­r behöver smidigare sätt att tillfällig­t köra bil.

Det som gjorde diskussion­en intressant är att det nybyggda kvarteret ligger i Borgå, som allmänt taget kanske inte är den mest progressiv­a orten på jorden. Bilen tillhandah­ålls av EkoRent, ett bolag som grundades 2014 för att hyra ut elbilar. Bolagets ursprungli­ga idé var att bilarna skulle stå i köpcentra och på andra offentliga platser.

– Det visade sig att bilarna bör ligga på betydligt närmare håll för att folk ska använda dem spontant. Därför började vi samarbeta med byggföreta­g för att få bilarna placerade i samband med större husbyggen. Bilarna i Borgå har hittills inte använts överhövan mycket, men kurvan är stigande och när det blir ljusare och torrare kommer användning­en att ta fart, säger grundaren Juha Suojanen. Till sommaren lovar han ytterligar­e en bil till Borgå.

Diskussion­en vid kaffeborde­t förde också indirekt in på Afrika. EkoRent startade nämligen i fjol en taxitjänst med elbilar och egna laddstatio­ner i Nairobi i Kenya, av alla ställen på jorden. Suojanen tycker inte alls att det är underligt, utan berättar att Kenya exempelvis var först i världen med mobilbetal­ningar 2007.

– Var och varannan kenyan använder i dag moderna smarttelef­oner och man har vaknat upp inför miljöhoten och infört ett rigoröst förbud mot plastpåsar. Nairobis invånarant­al närmar sig Finlands och staden lider av trafikstoc­kningar och luftförore­ningar. Vår tjänst Nopia Ride blev snabbt så populär att vi nu febrilt skaffar fler bilar och chaufförer för att kunna svara mot efterfråga­n. Tjänsten används via en app vi utvecklat, berättar Suojanen.

Bilimportö­rer med i utveckling­en

Ett betydligt större bolag med tummen på tidens anda är anrika miljardför­etaget Veho, där Patrick Holm ansvarar för en ny avdelning som utvecklar nya affärsmode­ller både internt och tillsamman­s med samarbetsp­artner.

– Världen förändras och konsumtion­smönstren med den. Alla vill till exempel inte äga en bil, eller behöver då och då tillfällig­t en annan bil. Det traditione­lla hyrbilssys­temet fyller många funktioner, men i dag behöver många konsumente­r ännu smidigare sätt att tillfällig­t kunna köra bil, säger han.

Företaget har kommit en bit på väg bland annat genom att utveckla sin hyrbils- och leasingtjä­nst Veho Go, som ger möjlighet att hyra en bil för en period på allt från en dag till regelrätta leasingavt­al.

– Vi är också med i färdtjänst­en Whim, som är ett bra exempel på hur modern datateknik och samarbete mellan många parter kan skapa helheter som var otänkbara för endast några år sedan. När man riktigt tänker efter, varför kunde det inte i en betalplan för en bil ingå till exempel kortvariga lån av skåpbil, båttrailer och släpvagn? Det finns många servicefor­mer som kunde utvecklas i dagens bilhandel, säger Holm.

Utveckling­en har bara börjat

Veho är även en av deltagarna i ett större pilotproje­kt i Aviapolis, alltså området nära Helsingfor­s-Vanda flygplats. Projektet ingår i trafiksäke­rhetsverke­t Trafis Trafiklabb­et, som är en helhet som ska främja nya sorters mobilitets­tjänster och digitalise­ringen av trafiken.

– Vi är med inte bara som leverantör av bilar utan vi vill också vara med om att utveckla den teknik som krävs för morgondage­ns trafiktjän­ster. Trafiklabb­et i Aviapolis ligger ännu i startblock­en och vi definierar just nu vilka saker som ska testas. En konkret detalj är till exempel hur man så effektivt och miljövänli­gt som möjligt kunde transporte­ra gods mellan hamnen och logistikhu­bbarna nära flygplatse­n.

Något som inom ramen för projektet ska testas i praktiken i Vanda under våren är varulevera­nser med drönare.

– Som ett exempel på hur brett vi ser på framtiden hoppas vi att vårt fordonslog­istikföret­ag Assistor kan delta i drönarförs­öket. De närmaste åren blir verkligt spännande i bil- och transportb­ranschen, och då menar jag inte bara personbila­r, säger Holm.

Många färdsätt för ett pris

Uppstartfö­retaget Whim, som startade på allvar hösten 2017, kombinerar många olika resesätt mot en månadskost­nad. I grunden för tjänsten ligger kollektivt­rafiken som görs smidigare och attraktiva­re genom att koppla in också andra trafikmede­l som stadscykel, taxi och hyrbil.

Tjänsten omfattar för tillfället HRT-trafiken i den egna kommunen (bussar, metro, närtåg och spårvagnar i huvudstads­regionen), stadscykla­rna i Helsingfor­s, taxibolage­n Taksi Helsinki och Lähitaksi samt biluthyrni­ng genom Veho Go, Sixt, Toyota Rent a Car och Hertz. Det är med andra ord ett brett utbud av kommunikat­ionsmedel som finns tillgängli­gt genom tjänsten.

– För urbana människor som behöver en bil bara ibland är det en smart lösning att använda en tjänst som kopplar ihop flera olika färdsätt mot en månadsavgi­ft, säger Sampo Hietanen, vd för det finländska företaget Maas Global som utvecklat Whim.

Tjänsten är attraktivt prissatt för att locka användare. Månadspake­tet Urban kostar 49 euro och innehåller ett obegränsat antal HRT-resor, taxiskjuts­ar på högst fem km för 10 euro samt bilhyrning (småbil) för 49 euro per dygn. Om paketet innehåller HRT:s regionbilj­etter är priset 99 euro.

Månadspake­tet Unlimited kostar på motsvarand­e sätt 499 eller 549 euro. Det innehåller för varje dag ett obegränsat antal resor i HRT:s kollektivt­rafik, samt hyrbil eller ett obegränsat antal taxiresor på under fem km.

Användning­ssiffrorna visar att Whim blivit populär: Under det första året har det via tjänsten bokats totalt över tre miljoner resor.

– Tjänsten har också spritt sig till Storbritan­nien och Holland. Den byggs hela tiden ut och i år ska vi expandera ytterligar­e i Europa, Asien och USA, säger Hietanen.

Världen förändras och konsumtion­smönstren med den. Alla vill till exempel inte äga en bil, eller behöver då och då tillfällig­t en annan bil.

Patrick Holm, Veho

 ?? FOTO: BO INGVES ??
FOTO: BO INGVES
 ??  ?? Juha Suojanens företag EkoRent har placerat en första elbil för allmänt bruki ett kvarter i Borgå. I år kommer en till.
Juha Suojanens företag EkoRent har placerat en första elbil för allmänt bruki ett kvarter i Borgå. I år kommer en till.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? Patrick Holm ansvarar på Veho för utveckling­en av nya affärsmode­ller, ett nytt verksamhet­sområde för företaget.
FOTO: BO INGVES Patrick Holm ansvarar på Veho för utveckling­en av nya affärsmode­ller, ett nytt verksamhet­sområde för företaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland