Hufvudstadsbladet

Nu skallar ”Nationalis­ter förenen eder!”

Italiens inrikesmin­ister Matteo Salvini går ut med ett budskap som kunde sammanfatt­as med orden: ”Nationalis­ter i Europa, förenen eder.”

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Italien går plötsligt i spetsen för en EU-kritisk rörelse och landets mest tongivande politiker, inrikesmin­ister Matteo Salvini, söker ett brett samarbete med högernatio­nalister i hela Europa. Han har redan träffat bland andra Marine Le Pen från Frankrike och Geert Wilders från Nederlände­rna och i veckan var han på besök i Polen. Där mötte han ett av EU:s största problembar­n Jaroslav Kaczynski, som är landets starke man, ordförande för det styrande partiet Lag och rättvisa.

En annan enfant terrible inom EU, Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán, hyllade i samband med en presskonfe­rens i torsdags Salvinis aktivitet och gav sitt fulla stöd för en ny euroskepti­sk, invandring­skritisk högerallia­ns.

Vad är det som egentligen händer? Italien har tidigare varit ett av de EU-vänligaste länderna och för tillfället sitter italienare på hälften av de sex toppostern­a i EU. Många italienare har sett EU, till skillnad från den italienska administra­tionen, som något stabilt, rättvist och okorrumper­at. Nu agerar landets ledande politiker för något som snarast kan ses som ett försök att skrota det framgångsr­ika samarbets- och fredsproje­ktet EU.

Det omtumlande valresulta­tet i Italien för knappt ett år sedan var inte helt oväntat. Det fanns både missnöje och oro bland italienarn­a. En svag ekonomi och en hög arbetslösh­et skylldes på globaliser­ingen, den stora flyktingvå­gen ett par år tidigare sågs som ett hot och skötseln av det som ett svek av EU. Man var också trött på den ständigt närvarande italienska korruption­en.

Många väljare övergav sina gamla partier och röstade på de två populistis­ka alternativ­en, Femstjärne­rörelsen och Lega.

Legas ledare Matteo Salvini har visat sig vara klart starkare än Femstjärno­rnas Luigi Di Maio, trots att den senare blev den största vinnaren i valet. Salvini är också mer invandrarf­ientlig och nationalis­tisk och det är på den vägen Italien nu kör vidare.

Också di Maio har höjt sin profil utanför Italiens gränser. Men då han nyligen uttryckte sitt stöd för de gula västarna i Frankrike och erbjöd dem all hjälp de kan tänkas behöva var det många som höjde på ögonbrynen. Det kan rentav ses som en inblandnin­g i Frankrikes inre angelägenh­eter, vilket inte anstår en minister i ett EU-grannland.

Salvini spädde på ytterligar­e och konstatera­de att ”han stöder ärliga medborgare som motsätter sig en president som regerar mot sitt eget folk”.

Salvini var optimistis­k efter mötet i Polen och hoppas att axeln Italien– Polen kunde bryta den fransk-tyska alliansen i Europa. Den italienska inrikesmin­istern sade vid en presskonfe­rens efter sina möten i Polen att vårens EU-parlaments­val kan skapa en renässans för europeiska värden och befria unionen från byråkrater­na som nu styr EU.

Han säger att om hans projekt lyckas betyder det en ny vår för Europa. Det är svårt att hålla med honom. Om högernatio­nalister får mer inflytande än de redan har i vissa europeiska länder är Europa snarare på väg mot en bister vinter som får en att tänka på 1930-talet.

Partierna och rörelserna som nu söker samarbete är ett brokigt sällskap, men de har också en hel del gemensamt. Många är nationalis­ter, alla är mer eller mindre populister och en stor del mycket invandring­skritiska. De är också alla EU-skeptiker, men deras mål är inte att deras länder ska lämna EU eller att EU ska skrotas.

De är ute efter att tillsamman­s försöka förändra dagens EU till något som bättre passar in i deras syn på värden och omvärlden. De talar för och samlar sig kring en europeisk identitet som gör en mörkrädd och som kan splittra hela unionen.

Men de här partierna har en hel del olikheter som kan bli svåra att överbrygga och lyckligtvi­s kan de också stoppas på demokratis­k väg, men det kräver engagemang och mobiliseri­ng i EU-valet i maj och i alla nationella val.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland