Hufvudstadsbladet

Anställd uppges gripen för spionage

Två personer uppges ha gripits i Polen, anklagade för spionage. En är kinesisk medborgare och anställd hos Huawei, enligt TVP som rapportera­r att den kinesiska telekomjät­tens kontor i Polen har sökts igenom av säkerhetst­jänsten.

- TT-REUTERS

Den andra som har gripits är en polsk medborgare med kopplingar till cyberbrans­chen. I samband med det har telekomför­etaget Orange Polskas kontor också sökts igenom. Den gripna polacken arbetade där – och företaget bekräftar att säkerhetst­jänsten samlat in material kopplat till en av deras anställda. Enligt polska TVP är personen tidigare agent vid myndighete­n Byrån för inre säkerhet i Polen.

De gripna är misstänkta för att ha arbetat för Kina för att skada Polen, enligt en talesperso­n för den polska säkerhetst­jänsten, som tillägger att utrednings­arbetet har pågått under en tid och hanterats med stor försiktigh­et.

Peking bekymrat

Kinas utrikesdep­artement är ”mycket bekymrat” över gripandet av en kinesisk medborgare och kräver i ett uttalande att fallet behandlas rättvist i enlighet med lagen och personens rättighete­r och intressen.

Huawei säger i sin tur att de följer ärendet utan att lämna ytterligar­e kommentare­r.

De senaste månaderna har varit turbulenta för det kinesiska telekombol­aget. I december greps Huaweis finanschef Meng Wanzhou i Kanada. Hon anklagas för att ha försökt dölja företagets kopplingar till Skycom, som försökt att sälja amerikansk utrustning till Iran. En sådan affär skulle bryta mot USA:s sanktioner mot landet.

Oro för spionage

Amerikansk­a underrätte­lsetjänste­r har också hävdat att Huaweis teknik och utrustning skulle kunna användas av den kinesiska regeringen för spionage. Oron grundar sig i en lag i Kina som antogs 2017 och som tvingar landets organisati­oner och medborgare att ”i enlighet med lagen stödja och samarbeta med nationell underrätte­lsetjänst”. Anklagelse­rna har konsekvent tillbakavi­sats av Huawei och inga bevis har lagts fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland