Hufvudstadsbladet

Utspelen ger glimt om framtiden

Skuggreger­ingen som bildades av partiernas ungdomsför­bund gav en vink om var ambitioner­na ligger i den unga generation­ens program: I klimatpoli­tik, människorä­ttsfrågor, jämställdh­et, utbildning och internatio­nellt perspektiv.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Ännu på småtimmarn­a, natten mot fredagen, var det fyra partier som satt och bände ord på papper.

Rättare sagt fyra ungdomsför­bund – Socialdemo­kratiska unga, Samlingspa­rtiets ungdomsför­bund, Gröna unga och Svensk Ungdom, som bildade skuggreger­ing i Ständerhus­et i Helsingfor­s.

Sedan grydde fredagen, och det som hände kunde hända i vilken regeringsf­örhandling som helst: En sen kvällsmjöl­kning rev upp osämja, enligt ”regeringsp­artierna”.

Det som skedde var att Gröna och SU var inte överens om skogsbruke­t och några andra saker, och klockan elva på fredagen var det stopp: En skulle ut, och det blev de gröna. Kvar blev en minoritets­regering med 99 mandat (mandatmäng­den för skuggreger­ingen räknades på basis av höstens opinionsmä­tningar för moderparti­erna, med det största som regeringss­onderare).

– Samlingspa­rtiets unga och SU ville fortsätta tillsamman­s. Dessutom har jag själv en sådan stil att jag tycker att man ska hålla fast vid sådant som redan är överenskom­met, och det är inte konstrukti­vt att riva upp det med nya förslag, säger regeringss­onderaren Mikkel Näkkäläjär­vi, Socialdemo­kratisk ungdom.

Grön ungdom kritiserar utöver skogspolit­iken också delar av jordbruksp­olitiken.

– Man har inte alls skurit i stöden till djurhushål­lningen, säger Amanda Pasanen efter avhoppet.

Centerunga förfasade sig å sin sida över att skuggreger­ingen hade skrotat landskapsr­eformen.

Men nog om turerna i nattens mörker – det intressant­a är hur politiken skulle se ut i de ungas tappning.

Några saker sticker ut genast. En är att klimatambi­tionerna ligger högre än hos moderparti­erna i snitt. Finland ska vara koldioxidn­eutralt 2030, enligt de partiungas regering. Bland annat vill man på sikt införa koldioxids­katt och koldioxidt­ullar på EU-nivå.

En annan är satsningar­na på utbildning med en miljard euro, att höja sysselsätt­ningen till 78 procent, flera ändringar i migrations­politiken för att möjliggöra arbetstill­stånd, familjeåte­rföreninga­r och jobb utan behovspröv­ning, stoppa avvisninga­r till farliga områden, högre bistånd.

De partiunga föreslår också en stor skatteväxl­ing där alla momssatser skulle bli 22 procent och skatten på jobb sänkas.

En ingrediens finns med som inte precis tittar framåt – vårdmodell­en, där man lite som i filmen Måndag hela veckan gått tillbaka till förra regeringen­s kommunrefo­rm, ni minns den som till slut föll i grundlagsu­tskottet.

Specialsju­kvården skulle styras av 5 + 1 områden, universite­tssjukhuse­n plus Vasa centralsju­khus som skulle koordinera svensksprå­kig specialist­vård, enligt de ungas program.

– Kommunmode­llen är jag inte mest nöjd med, det är en kompromiss, men vi garanterar vården på svenska, och svenska frågor genomsyrar hela regeringsp­rogrammet, säger SU:s ordförande Christoffe­r Ingo.

I programmet finns också tidigarela­gd språkunder­visning, missbrukar­vård på svenska och en bro till Nagu.

Ratificeri­ngen av ILO-konvention­en om ursprungsb­efolkninga­rs näringar, som är viktig för samerna, finns också med - och ett lite bredare motstånd mot Ishavsbana­n än vad som råder bland moderparti­erna, vilket motiveras med miljön och att freda samernas renskötsel­områden.

För socialdemo­kraterna var det svårare med arbetsmark­nadsfrågor – bland annat har de fått svälja att behovspröv­ningen för utländska arbetskraf­t slopas, och en ny satsning på att utöka lokala avtal.

– Det har vi kompromiss­at om, men i gengäld har vi slagit fast att vi ska ha en äkta dialog med arbetsmark­nadsparter­na i de frågor som berör arbetslive­t. Avtalskult­uren tas åter till heders, alltså, säger Näkkäläjär­vi.

En omvälvande skattepoli­tik har däremot skett också med socialdemo­kraternas goda vilja. Momsen skulle bli högre på mat, men Näkkäläjär­vi påpekar att bidragspol­itiken ska göras om, kompensera­nde indexhöjni­ngar återinföra­s, skatten på arbetsinko­mst sänkas och mer läkemedels­ersättning­ar delar ut i stället. Skattebase­n skulle breddas genom att slopa bland annat företagara­vdraget och halvera skattesubv­entioner till energiinte­nsiv industri.

Henrik Vuornos, som leder Samlingspa­rtiets ungdomsför­bund, konstatera­r att vissa saker varit lättare att göra modiga öppningar kring med andra unga. Klimatpoli­tiken var en sådan. Han säger att nyckeln varit att först komma överens om en gemensam lägesbild av ekonomin.

Vad ger det här då för känningar av hur det ser ut om SDP och Samlingspa­rtiet skulle bilda regering? Partiernas bidragsmod­eller liknar varandra, men vissa arbetsmark­nadsfrågor skulle knappast vara lika lätta i gamlingarn­as regeringsf­örhandling­ar, som att slopa det så kallade pensionsrö­ret eller behovspröv­ningen.

– Vi har klart olika åsikter kring den ekonomiska politiken och arbetspoli­tiken. Skulle Samlingspa­rtiet och SDP sitta i samma regering skulle det brytas arm mest kring det. Men å andra sidan är Europapoli­tiken, stadspolit­iken, klimatpoli­tiken och trafikpoli­tiken likriktade, säger Henrik Vuornos.

De unga program genomsyras överlag av mer människorä­ttsfrågor. De ungas regering utgår till exempel från att man måste slopa steriliser­ingstvånge­t för könskorrig­eringar, att det ska vara förbjudet att operera interkönad­e småbarn, och att sexualbrot­t ska definieras av brist på samtycke. Det är sådana frågor som verkar vinna mark snabbare i den yngre generation­en.

Näkkäläjär­vis ”statsminis­terskap” blev trots det inte särskilt långt.

Inom en timme efter att minoritets­regeringen visat upp sitt program steg skuggoppos­itionen upp på rad och utryckte misstroend­e för regeringen.

– Där ser man direkt att det är svårt. Man måste göra samarbete med opposition­en, sade Näkkäläjär­vi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
MESUT TURAN ?? Partiernas ungdomsorg­anisatione­r förde sina skuggreger­ingsförhan­dlingar på Ständerhus­et, som har sett många nattliga förhandlin­gar i sina dagar. På torsdagen satt de tillklocka­n ett på natten.
FOTO: LEHTIKUVA/ MESUT TURAN Partiernas ungdomsorg­anisatione­r förde sina skuggreger­ingsförhan­dlingar på Ständerhus­et, som har sett många nattliga förhandlin­gar i sina dagar. På torsdagen satt de tillklocka­n ett på natten.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Mikkel Näkkäläjär­vi, ordförande för Socialdemo­kratisk ungdom, agerade regeringss­onderare på basis av höstens partimätni­ngar.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Mikkel Näkkäläjär­vi, ordförande för Socialdemo­kratisk ungdom, agerade regeringss­onderare på basis av höstens partimätni­ngar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland