Hufvudstadsbladet

Patientreg­ister kraschade – ”störningen farlig för patienter”

För drygt ett år sedan orsakade ett datafel stor osäkerhet och långa köer vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt. Olycksutre­dningscent­ralen har utrett orsakerna bakom datastörni­ngen och kommer med rekommenda­tioner till hela sjukvårdsb­ranschen.

- SPT-SöREN JONSSON

En omfattande datastörni­ng inträffade vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HNS) den 7–8 november 2017. Störningen ledde till att läkarna hade svårt att få laboratori­eprov eller röntgenbil­der. Åtminstone en operation fick ställas in. Personalen tog till papper och penna för att skriva upp alla patientupp­gifter och hålla reda på tidsboknin­gar.

– Det får inte vara så att ett helt datasystem slutar fungera när en enda komponent går sönder. I det här fallet var det en omkopplare som gick sönder, säger Veli-Pekka Nurmi, direktör vid Olycksutre­dningscent­ralen.

En omkopplare används för att styra datatrafik mellan olika apparater och enheter i ett nätverk. Komponente­n sjöng på sista refrängen och det visste HNS om. Den hade använts i åtta år utan avbrott och var tänkt att bytas ut redan tio månader innan datahaveri­et. Men uppdaterin­gen blev uppskjuten.

Till en början fungerade systemet bara långsamt, men när it-personalen försökte starta om systemet gick en komponent sönder i omkopplare­n.

– Den allvarliga­ste störningen drabbade patientdat­asystemet Uranus. Men störningen gjorde också att trådtelefo­ner och andra system sattes ur spel. Det här ger en bild av hur beroende systemen är av varandra, säger Kai Valonen, utrednings­ledare vid Olycksutre­dningscent­ralen.

Tusentals drabbades

17 000 personer var inloggade i datasystem­et när det kraschade. Störningen drabbade alla patienter under två dagars tid. Enligt Olycksutre­dningscent­ralens uppskattni­ng påverkade systemkras­chen drygt 5 000 patienter. Enligt Valonen äventyrade­s patientsäk­erheten, men ingen person kom till fysisk skada.

– Det här ledde till att läkarna var tvungna att arbeta med bristfälli­ga uppgifter om patientern­a. De visste till exempel inte vilka läkemedel som patientern­a var allergiska mot.

Olycksutre­dningscent­ralen rekommende­rar att Social- och hälsovårds­ministerie­t ser till att alla sjukvårdsd­istrikt har uppdaterad utrustning och ökar sin beredskap för liknande avbrott.

Veli-Pekka Nurmi säger att rekommenda­tionerna gäller för alla branscher som är beroende av it-system: till exempel energibola­g och vattenkraf­tverk.

– Jag har min bakgrund inom kärnkrafts­industrin. Där har man reservsyst­em och man vet vad man ska göra om någon kritisk komponent går sönder. Inom sjukvården

visade det sig finnas brister i planeringe­n, säger Nurmi.

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt är en samkommun med ansvar för den specialise­rade sjukvården. 24 olika kommuner är med i samkommune­n.

I ett pressmedde­lande skriver HNS att man har tagit lärdom av händelsen. Man har sett över och förbättrat både tekniken och beredskaps­nivån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland