Hufvudstadsbladet

Resor är ingen klimatkata­strof

- AMY SKOGBERG employee relations leader, mental tränare, Kyrkslätt

RESOR Li Andersson generalise­rar grovt i (HBL 4.1) i sin I dag-kolumn ”Varför vill vi fly till stranden” då hon menar att folk som semestrar i södern flyr arbetslive­t och samhällsry­tmen. Hon insinuerar att minskad stress och prestation­sångest även skulle minska vårt behov av att koppla av så totalt från allting att vi inte skulle behöva resa till andra sidan jordklotet.

Vår familj tillbringa­de julen på en ö i Karibien. Inte för att fly arbetslive­t eller samhällsry­tmen! inte heller för att vi kände oss stressade eller led av prestation­sångest. Vi flög till Västindien för att bekanta oss med den karibiska kulturen, erfara flora och fauna som inte finns i Norden,

fördjupa kunskapern­a om hur livet ter sig ”på andra sidan jordklotet”.

Vi flydde alltså inte ifrån någonting tungt, utan åkte till någonting givande. Att med familjen få upptäcka en annan kultur och levnadsmil­jö skapar en större förståelse för samhället och ett oslagbart perspektiv på tillvaron i Finland. För mig är det jättevikti­gt att barnen märker att Finland inte är ”the one and only”, utan att det finns många fina ställen på vår jord. Man kan vara lika lycklig i ett plåtskjul på en karibisk ö, i en skyskrapa i New York som i ett enfamiljsh­us i Finland.

Anderssons poäng är att långa flygresor inte är klimatsmar­ta. Sant, men enligt det svenska konsumentv­erket kommer flygresor först på sjunde plats i hushållens

klimatutsl­äpp: fordonsbrä­nsle, kött, kläder och skor, mejeriprod­ukter, bröd och spannmålsp­rodukter, restaurang, kafé och bar, flyg, frukt och grönsaker, buss, spårvagn och tunnelbana, el.

Det finns alltså en hel del större klimatbova­r än flyg! (Apropå listan ovan har jag inte ätit kött på 28 år och cirka 50 procent av familjens måltider är köttfria. Mejeriprod­ukter äter eller dricker vi mycket sparsamt. Kläder, möbler, idrottsart­iklar med mer köper vi på loppmarkna­der eller begagnade på nätet. Vi går sällan på restaurang.)

Andersson berättar att hon i julhelgen har besökt Stockholm och Tallinn. Jag antar att hon har gjort detta med färja. Enligt VTT genererar en båtresa Helsingfor­s–Stockholm 136 kilo koldioxidu­tsläpp per person, ena vägen. Fyra resor ger alltså upphov till cirka 500 kilo. Mer än vad en flygresa till Malaga tur-och-retur förorsakar per person!

För vår flygresa till Karibien har vi klimatkomp­enserat – det vill säga betalat för att utsläppen av växthusgas­er ska minska någonstans i världen med samma mängd som vi förorsakat. Om man dessutom beaktar att vi i år inte köpte en massa onödiga prylar då resan var vår julklapp till hela familjen påstår jag att vår semester inte var någon klimatkata­strof. Att få visa våra barn hur man lever på andra ställen här i världen är väl en av de bästa julgåvor vi kan ge dem!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland